Отсам екрана: Петте най-добри филма по книгите на Стивън Кинг

19 Юни 2017

Тази година ще излезе „То“ (да, римейк!) и трейлърът му преди няколко месеца буквално разтресе броячите из YouTube. Освен това се задава още един филм по книга на Краля, който също се очаква с огромно нетърпение от феновете му – “The Dark tower“. Така че именно 2017-а е подходяща за една бърза равносметка на лентите, заснети по страховитите истории на най-продавания съвременен автор.

Трябва да отбележа, че за съжаление няма много съвпадения между най-добрите филми и най-добрите книги на Стивън…

Да започнем с „The Stand“ / „Сблъсък“, която според мнозина е най-качествената творба, излизала изпод перото му. Пост-апокалиптичен роман, разказващ какво се случва с малкото оцелели на земята, след като смъртоносен вирус е унищожил голяма част от живота на планетата. Минисериал от 94-та се опитва да улови силните моменти от книгата, но не се получава особено добре. Не, че сериите са разочарование, дори имат своите плюсове, но определено тази история заслужава повече.

Друга любима книга на читателите е „То“. По нея през 90-та също излезе минисериал в две части, който повече разочарова, отколкото да се хареса. Със сигурност не беше някаква епохална издънка, но в същото време не е и нищо особено, а романът без съмнение е невероятен.

И третата и последна книга, с която ще ви занимавам, е „Сейлъмс Лот“. На два пъти са се правили опити историята да бъде пренесена на екрана, но и двата са провал. През 79-та излиза първият телевизионен филм със същото име, а през 2004-та се прави минисериал от две части, но и в двата случая зрителите не са в особен възторг. Безспорно по-старата версия се явява и по-добрата, като дори отнася няколко престижни номинации, но и те не я спасяват от посредствеността. А книгата е тотална класика.

Но да обърнем внимание на добрите екранизации.

Под номер пет е редно да поставим „Мизъри“, като трябва да призная, че това изобщо не е лесен избор, за разлика от останалите позиции. Със сигурност има поне още два филма, които могат да претендират, че са на нивото на класиката от 1990-та година. Първият е „Долорес Клейборн“ (1995), който според мнозина е ужасно подценен филм, най-малкото заради прекрасната актьорска игра. Другият е „Кери“ (1976) на режисьора Брайън Де Палма, който е абсолютен култ. Все пак „Мизъри“ печели по няколко показателя – в него изгрява звездата на Кати Бейтс, печели „Оскар“ и “Златен глобус“, както и получава малко по-висока зрителска оценка от другите два посочени филма.

Като отклонение, ще ви кажа, че това ми любимият филм по Стивън Кинг и си струва всяка секунда от него. Феноменален в това да изгражда напрегнати сцени, с брутални обрати и гениално изиграни персонажи. Винаги съм го препоръчвал като едно от най-добрите неща в жанра. Дори повече бих го определил като трилър отколкото като хорър.

На четвърто място, вече без никаква конкуренция, е „Stand by me“. Продукцията е по новелата „Тялото“, публикувана в сборника „Особени сезони“. Това безспорно е сред най-харесваните филми на всички времена. Отличен е с номинация за „Оскар“ (сценарий) и две за „Златен глобус“ – за режисура и най-добър филм.

Интересното е, че в същия сборник е и разказът „Рита Хауърд и изкуплението Шоушенк“, по който е заснет филмът „Изкуплението Шоушенк“, но за него ще говорим по-надолу.

На трето място ще поставим шедьовъра на Франк Дарабонт  - „Зеленият път“. Ако не сте гледали тази лента, значи сте един от малкото. С Том Ханкс в главната роля, историята на затворника Джон Кофи се превръща в една от най-значимите творби в последните 20 години и със сигурност е любима на  цяло поколение.

Филмът има 4 номинации за „Оскар“, включително и за „най-добър филм“, а в класацията за любими 250 филма на IMDb е на 36-та позиция.

Спорен въпрос е дали „Сиянието“ не трябва да е на първо място и със сигурност в много класации ще го видите там. Но аз ще го оставя на второ поради няколко причини.

Стенли Кубрик безспорно е един от най-добрите режисьори на всички времена, а този филм му е сред най-силните. Това е и първият абсурд – Кубрик отнася номинация за „Златна малинка“ в категорията „най-лош режисьор“ за работата си тук. Втората нелепица е, че самият Стивън Кинг всъщност не харесва екранизацията и се е изказвал далеч не ласкаво за нея в свои интервюта. Според него филмът не пресъздава добре книгата.

Освен това номинация за „Златна малинка“ отнася и главната актриса – Шели Дювал. Шели със сигурност не прави чак толкова лоша роля (а и по принцип не е тайна, че въпросните „малинки“ често са на ръба на абсурда), но пък и е вярно, че не блестеше особено.

Истината обаче е, че най-голямата причина „Сиянието“ да не е на първо място е просто защото по Стивън Кинг е сниман абсолютният шедьовър и любим филм на милиони по света – „Изкуплението Шоушенк“.

Вече споменах веднъж класацията на IMDb. Ще ви кажа защо винаги съм я гледал с особено страхопочитание. За всеки филм ще прочетете различни ревюта, различни мнения, хората ще го приемат по свой си начин и прочее и прочее. Вярно е също така, че най-хубавите филми често не са харесвани от масите. Обаче си остава неоспорим факт, че киното е за хората. А за да заснемеш лента, която да се хареса масово на всички, значи трябва наистина да си направил нещо велико. Затова и гледам на тази класация като на повече от коя да е награда, защото тя дава най-масовата оценка, която може да получи една продукция. Хора от цял свят, в различна възраст, с различен социален статус и т.н. гласуват в нея. И сега вече можете да си представите какво означава да си номер едно тук. Най-харесваният филм в историята!

Точно това е „Изкуплението Шоушенк“ – номер едно, дори пред „Кръстникът“ на Копола.

Всъщност, ако оставим масата настрана, критиците не се отличават в оценката си – лошо ревю за филма няма да видите. Що се отнася до разните гилдии, академии и общества – наградите са десетки. Седем номинации за „Оскар“, две за „Златен глобус“,  награда от обществото на Кинематографистите в САЩ, най-добър чуждоезичен филм според Японската академия … и още, и още – списъкът е твърде дълъг, за да го изброявам.

„Изкуплението“ е класика с която твърде малко филми могат да се мерят. Затова и заслужава да бъде определена като най-добрата екранизация по историите на Стивън Кинг.

Вижте още:

Отсам екрана: „Американски богове“ – TV хитът на годината

Отсам екрана: Какво се крие зад „Игра на тронове”?

Отсам екрана: Петте най-добри филма по книгите на Стивън Кинг

Отсам екрана: Кои са най-успешните анимации на Холивуд?

Отсам екрана: Нещата, които не знаехте за „Карибски пирати“

 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща