Здраве

Паник атаки: Причини, симптоми и техники за преодоляване

11:36, June 03, 2021 | От New Me

                Паник атаки: Причини, симптоми и техники за преодоляване

Най-важното, което трябва да знаете, за да се справите с проблема

Паник атаките са проблем, с който се сблъскват все повече хора, заради стреса и начина на живот. От първо лице за усещането, причините, симптомите и трудностите да се овладеят паник атаките разказва Габриела Попова, доброволец към Международна фондация „Изкуството да живееш“ - образователна и хуманитарна организация с идеална цел, която провежда програми в 155 страни на 6 континента. Фондацията провежда образователни програми за самоусъвършенстване, които предлагат техники за освобождаване от стрес, подобряване на здравето, концентрацията и паметта, повишаване на съзнанието и постигане на хармонични отношения между хората. Като неправителствена организация фондация "Изкуството да живееш" работи със специален консултативен статут към Икономическия съвет на ООН и сътрудничи със Световната здравна организация.

Кои са факторите около нас, които оказват най-силно влияние върху отключването на паник атаки?

В днешно време най-големият фактор за появата на безпокойство, а оттам и на по-сериозни панически състояния, е стресът. След това се нареждат липсата на сън и здравословен начин на живот. Липсата на любов, на спокойствие, на задоволяване на основните ни нужди. Чувството на притискане от обстоятелства, на самота, насилието, агресията, тъгата и срамът са сред предпоставките за възникване на паник атака. Емоционалните травми и по-сериозни психически състояния (болести, депресия, лични трагедии) също. Паниката е свързана със страх от незабавна смърт или от обстоятелство, което ще вземе толкова от нас, че ние няма да може да се възстановим.

Каква е причината в една и съща среда при някои да се появят паник атаки, а при други - не? Какво прави някои хора по-податливи?

Една и съща среда се възприема по различен начин от всеки участващ в нея. Всичко започва от детството и след това от нашата лична история. Ако ние имаме добри адаптивни умения, наследени от любящи родители и спокойна среда на развитие, то тогава шансът да попаднем в състояние на паник атака е малък. Здравата психика се саморегулира, поставя граници и преработва стресови ситуации. Ако обаче сме израснали в неблагоприятна среда, то със сигурност страдаме от дефицит на сила и възприятие на нервната система. Умът е трениран да се учи от околната среда, когато вижда негативното се научава все по-добре да го забелязва, за да се пази от него. Затова и хората, преживели хронично излагане на стрес, са по-застрашени от паник атаки. Именно затова е важна медитацията. Това е състояние, в което умът си почива, а 20 минути медитация се равняват на няколко часа сън. Дишането ни помага да успокоим емоциите си и да поддържаме високо ниво на енергия, което не позволява да попаднем в ситуация на паник атака.

Как да разпознаем паник атаките - за какви симптоми да следим?

Някои от симптомите, характерни за паник атаките, са учестен пулс и дишане, топли и студени вълни, изпотяване, треперене и характерни психологически симптоми - панически страх, чувство, че умираш или друг вид голяма тревожност. 

В интернет има доста техники и съвети как да реагираме, когато получим паник атака. Кои са най-ефективните и как да действаме в подобни случаи?

Ние от „Изкуството да живееш“ преподаваме дихателна техника, с която може ефективно да дадем на тялото си успокоение в подобен тревожен момент. Първото, което може да направите, ако сте с някого, е да се опитате да го докоснете и да потърсите неговата подкрепа. След това можете да започнете да вдишвате и издишвате дълбоко. Ако имате възможност - наплискайте лицето си с вода или пийте вода. Намерете спокойно място, на което да се оттеглите и започнете например със Сударшан крия – лесна, но мощна ритмична дихателна техника, която премахва стреса и изчиства тялото на клетъчно ниво, ефективно потапяйки ума в състояние на дълбока медитация. Ние от "Изкуството да живееш" преподаваме тази техника и можете да научите повече за нея в някоя от нашите програми и курсове. След това опитайте да направите нещо забавно и разпускащо, да се обадите на приятел или роднина, да се разсеете.

Какво показват статистиките в България и в света? Наблюдават ли се тревожни тенденции?

Тенденциите, както винаги, са повлияни и от състоянието на човешкото общество. Пандемията от Covid-19 даде огромно отражение на статистиките, най-вече в Америка като място, в което има много хора от различни етноси и класи. Там обаче психологическата помощ е доста по-разпространена, отколкото в България. Неправителственият сектор е един от малкото, които отделят внимание на психическото здраве. Затова организации, като нашата, правят дихателните техники достъпни за хората. Само психологията и практиките с тялото, съзнанието и духа могат да доведат до намаляване на тревожните тенденции.

Кога разбираме, че е време да се обърнем към специалист и че няма да можем да се справим сами?

Няма правилен момент. Винаги е добре да посетим специалист, дори ако се нуждаем само от насока. Паник атаката е защитен механизъм на организма. Когато всички системи са изтощени, този механизъм показва, че е време да се обърнем към себе си “като си вземем почивка”. Както е в природата - нещо се руши, една химична реакция излиза извън контрол и това е “предпазващият механизъм”, който може да съхрани човек от по-сериозни психически травми.

Може ли да се говори за превенция? Има ли възможност да се ограничи появата на паник атаки?

Вече може и е абсолютно достъпно. Ние имаме много случаи на хора, които са излекували напълно състоянието си чрез техниката Сударшан крия и са успели да спрат появата на симптоми. Други успяват да регулират вече такива хронични състояния. Шри Шри Рави Шанкар, създателят на тази техника, който е и основател на "Изкуството да живееш", иска хората да имат достъп до познание, с което да си помогнат за превенция на много болести, не само на ума и тялото. Превенцията включва допълнително и добър режим на хранене, хигиена на ума (да се учим да не се стресираме толкова), на тялото,  сън, движение, социална интеракция - семейно и личностно развитие. Най-вече любов и грижа за себе си.

Веднъж отключили се, паник атаките ще се появяват ли по-често при дори по-малко стресови ситуации?

Това зависи от средата, в която продължаваме да пребиваваме. Ако се излагаме на фактори като стрес, хронична умора, негативизъм или подкрепяме вече развити травми - то е съвсем нормално такива състояния да се появяват дори и в абсолютно безобидни за другите хора ситуации. Ако обаче работим с техниката Сударшан крия всеки ден или няколко пъти седмично, то дори и да се отключват такива състояния в по-малко стресови ситуации, ние учим тялото и ума, че можем вече да се справяме с тях и самите пристъпи ще бъдат по-леки и по-кратки.

Какво бихте препоръчали на хората, които не са се сблъсквали все още с този проблем?

Превенция, практика, грижа за себе си. Дихателни практики и медитация, които прилагани всеки ден по 10-15 минути, са гаранция за освобождаване от стреса и напрежението. Доказано е, че не само паник атаките, но и повечето заболявания са на психосоматична основа. С тези техники се освобождаваме ежедневно от натрупаните стрес и напрежение.   Ако има хора които усетят симптоми на безпокойство и тежест в гърдите, веднага ги съветвам да започнат с някаква лична практика или да потърсят подкрепа. 

Imasmi web loading