Партньорът ви е оптимист? Ето как това ви влияе

Photo by freestocks.org on Unsplash

Photo by freestocks.org on Unsplash

Автор: New Me

24 Февруари 2020

Според група от изследователи на държавния университет в Мичиган, тайната да имаш по-остър ум, когато остаряваш, може да се крие в това да имаш партньор, който е оптимист.

Предишни изследвания свързват оптимизма при индивиди със здравословна когнитивна функция. Въпреки това, изследователският екип за това проучване искал да разбере дали партньорът с оптимистично отношение също може да помогне да се запази познавателната функция на човек с напредване на възрастта.

За своите изследвания екипът използва 4 457 двойки. В началото на проучването участниците били оценени за оптимизъм чрез въпросник. Познанието се оценявало на всеки 2 години в продължение на 8-годишен период на проследяване, като хората са тествани до 5 пъти. Оценката на познанието включвала тестове на краткосрочна памет и изчислителна памет. Хората също били помолени да оценят качеството на своята памет в ежедневието си.

Така след като екипът анализира данните, установява, че по-оптимистичните хора се справят по-добре познавателно. Освен това тези, които имат оптимисти за партньори в живота, имали по-добра познавателна функция.

Водещият автор Уилям Дж. Чопик, доктор по психология в Мичиганския държавен университет, обяснява, че има няколко известни рискови фактора за когнитивен упадък. Те включват генетично предразположение, биологични маркери и фактори на начина на живот.

Факторите на начина на живот включват физическа активност, здравословна диета, здравословно тегло. Оптимистите са склонни да имат по-здравословно поведение, като например да се хранят по-добре, да бъдат по-активни и да са по-склонни да участват в превантивни здравни грижи, каза Чопик. Вероятно това е причината оптимизмът да е свързан с по-малък риск от когнитивен спад.

Това проучване предоставя доказателства, че да бъдеш в романтична връзка с оптимист може също да даде подобни предимства.Чопик и неговият екип смятат, че оптимистичен партньор може да даде пример за здраво поведение на половинката си. Чопик казва още, че работата на неговия екип предполага, че оптимизмът може да бъде полезен за предотвратяване на когнитивния спад, свързан с болестта на Алцхаймер и други форми на деменция.

Патрик Хил, доктор на медицинските науки, доцент по психологически и мозъчни науки от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, който не участва в изследването, го оценява като полезно. „Оптимизмът със сигурност може да играе роля“, каза Хил, „но все още е необходима работа.“

Можем ли да се научим да бъдем по-оптимистични?

Чопик казва, че макар около 25 процента от оптимизма да е наследствен, това е качество, което може да се научи. Ученият отбеляза, че голяма част от работата, свързана със създаването на промяна в личността, се върти около това дали хората наистина искат промяна, както и какви стъпки могат да предприемат в живота си, за да създадат тази промяна. Хората също могат да променят начина, по който виждат успеха и неуспеха, обяснява Чопик.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща