Домът

Плодове и зеленчуци, които можете да си отгледате вкъщи

08:59, February 23, 2021 | От New Me

                Плодове и зеленчуци, които можете да си отгледате вкъщи

Едно интересно занимание и толкова много приятни вкусове

Пролетта и лятото тази година не се очертават като най-вълнуващите, но това не означава, че трябва да скучаете, ако прекарвате повече време вкъщи.

Всъщност, даже има приятен и доста вкусен начин да се разнообразите, като отгледате малко плодове, зеленчуци и подправки у дома. А добрата новина е, че всеки с малко повече постоянство и подготовка би могъл да отгледа малко собствена "продукция", без за това да са му нужни декари земя.

Експериментирайте със саксии по прозорците, балкона и навсякъде, където ви се стори подходящо. Най-важното е да се забавлявате и едновременно с това да хапнете поне малко продукти, за които да сте сигурни, че са наистина чисти.

Чери домати

Ще се изненадате колко лесно се гледат - можете да си вземете както семена, така и готов разсад. Важно е саксията с чери доматите да е малко по-голяма, както и да укрепите стъблото с пръчка/летва, за да не се пречупи, докато расте. Поливайте често и дръжте на слънчево място.

Лимони

Отново - и семена, и разсад са вариант, макар че вторият ще ви е далеч по-лесен и ще ви даде по-високи шансове за успешно отглеждане на лимоновото дръвче, ако нямате опит. Най-препоръчваният сорт за отглеждане в кухнята или на балкона е лимон - Майер. Нуждае се от около 7-8 часа слънчева светлина на ден. Поливайте редовно, с клечица проверявайте почвата на няколко сантиметра, за да прецените дали е нужно да долеете вода. В топли и ветровити дни поливайте по-често.

Ягоди

Със сигурност се изкушавате да хапвате от тези ароматни плодове и те да са запазили своя вкус. Е, значи непременно трябва да пробвате да си ги отгледате на балкона или в кухнята. Вариант е както да са в отделни по-малки саксийки, така и в една по-голяма. Важно е на каква дълбочина ще ги засадите, ако сте си взели разсад. Не трябва да са съвсем вкопани в пръстта, нито да са прекалено свободно поставени. Бърз тест е да опитате да откъснете листенце от разсада - ако се надига от саксията, значи имате още работа. Поддържайте почвата влажна и не изливайте водата директно върху листата и плодовете, за да не ги увреждате. Изберете на своите ягоди слънчево местенце в дома ви.

Кълнове

Какво по-полезно и приятно допълнение към ястието или салатата ви? Ще ви се отвори малко повече работа, докато ви поникнат кълновете, но определно ще си заслужава. Бихте могли да си изберете между кълнове от ряпа, броколи, бобови култури и още много. Изборът на семена е ключов - търсите такива за консумиране. Семената се изсипват в съд с вода и се оставят за едно денонощие на тъмно и на стайна температура. След което старата вода се изхвърля, а кълновете се оставят да поникнат. Дълбоките саксии не са подходящи за целта, заложете на плитък съд. 

Зелен лук

Супер подходящо за хора, които искат да започнат да отглеждат свои плодове и зеленчуци, без да полагат кой знае колко грижи и усилия. От вече използван зелен лук, на който сте нарязали листата за салата или за любимо ястие, запазете основата, като белите коренчета на лука трябва да са налични. Сложете я в чаша с около един пръст вода и оставете всичко останало на зеления лук. В рамките на няколко дни той ще израсне отново. Препоръчително е, разбира се, всеки ден да сменяте водата, за да бъде максимално чиста и свежа средата, в която отглеждате храната си.

Марули

С една или няколко саксии в кухнята или на балкона ще се радвате на пресни и свежи салати без никакъв проблем. Нужни са между 2 и 4 седмици, за да пораснат, като не трябва да инвестирате излишни пари за саксии. Просто се огледайте за пластмасови кутии и налични саксии в дома ви. Изберете семена и подходяща пръст, за да улесните максимално отглеждането на своите марули. Ако нямате достатъчно светло място в дома си, включете лампа над саксията със семената за няколко часа на ден, докато поникнат. Поливайте редовно.

Imasmi web loading