Любопитно

Подправки на балкона или една твърде добра идея

10:23, October 18, 2017 | От New Me

                Подправки на балкона или една твърде добра идея

Подправки в саксии? А защо не? Точно сега е моментът да опитате, още повече че по всички борси за цветя и пазари ги продават в малки саксийки, при това за нищо пара.

Подправки в саксии? А защо не? Точно сега е моментът да опитате, още повече че по всички борси за цветя и пазари ги продават в малки саксийки, при това за нищо пара. 

БОСИЛЕК – много непретенциозен,  няма никакъв проблем с отглеждането му, само трябва да отчупвате връхчетата на стръкчетата му, за да не цъфтят. Обича слънце и много вода, но и да не е много слънчев вашият балкон, пак ще си расте. Незаменима подправка за салата с домати „Биволско сърце“ и моцарела, но може и с всякакви други домати и всякакво друго сирене, както и за сосове, пица и всякаква паста. Шеф Манчев винаги се ядосва, когато се използва изсушен босилек и казва, че е задължително да имаме пресен босилек подръка. 

РИГАН –цъфти много красиво, а и не изисква никакви специални грижи. Като всяко растение, обича слънце, но и на сянка пак расте. За разлика от босилека, риганът преживява зимата на балкона и на следващата пролет си израства отново. Прекрасно ароматизира пици, всякакви сосове, супи, печени меса, както и спагети. Ако случайно настинете, чаят от риган е не е само лековит, но и много вкусен.

МАГДАНОЗ  - всъщност той е двугодишно студоустойчиво растение,  а засяването му става чрез семена или корени.  Най-популярната и  най-често употребявана подправка, като се почне от салати с краставици и домати и се стигне до каквото се сетите, както казваше една наша позната – само в кекс не се слагало магданоз, но и това е въпрос на вкус все пак.

КОПЪР  - семената му покълват за 2-3 седмици, при това и при ниски температури. В началото се нуждае от много поливане, но порасне ли, няма никакъв проблем с отглеждането му. Копърът е неотменна подправка към таратора, даже без него тараторът просто е разредено кисело мляко с настъргани краставици. За добавянето му към пържени тиквички, салата от прясно зеле, зелен фасул на фурна – който го обича, де -  и всякакви млечни сосове няма какво да говорим. 

МЕНТА – не садете ментата с други подправки, защото тя расте много бързо и завзема цялото пространство в саксията или сандъчето. Иначе какво да кажем за ментата – незаменима подправка към мохито и домашна лимонада и нямате ли мента, по – добре се разхлаждайте в горещините с нещо друго, защото мохито и домашна лимонада без мента нищо не струват.

 ДЖОДЖЕН – лесен за отглеждане, всъщност той просто си расте, от вас се иска само да го поливате от време на време. А джодженът е сериозна подправка, защото бобена чорба или печен на фурна боб без джоджен не върви, а и агнешкото печено винаги има плънка, в която винаги трябва да има джоджен. Що се отнася до споровете дали мохитото да е с мента, или с джоджен, те никога не са стихвали. Ние бихме казали така – първото мохито да е с мента, второто – с джоджен. 

ЧУБРИЦА –  преди да стане суха и ронена, както я продават, чубрицата си е растение, което не изисква никакви специални грижи, освен това, че се полива само когато почвата в саксията или сандъчето й е суха. За какви ястия ще се използва, вие си знаете. Ние се сещаме, че чубрица задължително се слага в леща и че сандвич тип „Принцеса“ без чубрица просто не го бива.

И накрая едно предложение от нас – вземете си и ЛАВАНДУЛА.  Много хора си мислят, че лавандулата е растение, но те грешат. Лавандулата е прекрасно растение, което има прекрасни лилави цветчета и ухае просто прекрасно. Освен това в онова класическо, ама много класическо и много готино парче на Том Джоунс „Green, green grass of home“ не се пее конкретно за лавандула, но във всички случаи там, из зелените поля на неговия роден край, няма начин да не е имало лавадула... 

Вижте още:

(На)здраве с алкална вода

С две ръце ЗА лавандуловата лимонада

Как да се предпазим от Алцхаймер? Има как!

Важна, важна колко да е важна водата?

Как ви влияе позата, в която спите?

 

Imasmi web loading