Ползите за красота и здраве от содата

pixabay.com

pixabay.com

Автор: New Me

10 Януари 2020

Със сигурност сте чували колко полезна може да бъде готварската сода. Но може да не сте напълно наясно с какво точно ще помогне за здравето и красотата ви. Ето малко повече за това...

Бели зъби

Содата може да изчисти плаката и бактериите от устата ви и да ви предпази от заболявания на венците и зъбите. Потопете мокра четка за зъби в сода и почистете устата си, както обикновено. Все пак, не прибягвайте към това измиване на зъбите прекалено често, за да не увредите емайла си.

Освежава дъха

Ако сте прекалили с лука, чесъна или друга "миризлива" храна, може да освежите устата си със сода. Разтворете 1 чаена лъжичка в половин чаша вода и изплакнете хубаво устата си, както правите с водата за уста. Вярно е, че няма да придаде ментов аромат на дъха ви, но до голяма степен ще неутрализира неприятната миризма.

При рак

Любопитно е, че някои спешни кабинети имат и сода бикарбонат, която понякога ползват за случаи на отравяне, сърдечен арест и др. Но тя също помага и за намаляване на киселинните въздействия от химиотерапията, както и за забавяне на развитието на туморите. 

Успокоява кожата

Раздразнената кожа след ухапване от насекомо например може да бъде успокоена. За целта си направете паста от сода и вода в съотношение 3:1. Намажете зачервената кожа и оставете да действа около 15-20 мин.

Срещу киселини

Мнозина препоръчват да пробвате сода с вода при стомашни киселини. Смесете половин чаена лъжичка сода и половин чаша вода. Все пак не се препоръчва да се дава на малки деца при киселини. 

Почиства лицето

Содата ще ви помогне да почистите по-добре лицето си. Смесете я с вода - 3:1, втрийте получената паста внимателно и нежно в кожата си, след което отмийте добре с хладка вода. Със сигурност ще ви помогне за по-дълбокото почистване на лицето.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща