Трип

Помпей: Погребаният град

22:06, January 18, 2020 | От New Me

                Помпей: Погребаният град

Невероятна история на близо 2000 години

Кое е едно от най-красивите места в Европа, в чиито недра обаче се крие смъртоносна сила? Със сигурност, когато си зададем този въпрос, отговорът е само един: загадъчният Помпей...

Разположен на двайсетина километра от Неапол и почти в подножието на вулкана Везувий, този античен град някога е процъфтявал. Създаден от гръцки заселници около 8 век пр. Хр., шест века по-късно попада под римско влияние, а плажовете на Неапол в околността привличали заможните римляни. Градът разполагал с впечатляващи за времето си къщи, павирани улици, пазари, бани и дори арена с капацитет 20 000 души. 

Лорето, който пази дома на Богородица

Помпей се развивал с бързи темпове и нищо не предвещавало катастрофата, която била напът да го сполети. 

Предупредителен знак, според изследователите, жителите на Помпей получили през 63 г. сл. Хр., когато районът бил разтърсен от мощно земетресение. Въпреки това след него животът си продължил постарому, а градът ставал все по-многолюден. 

Така се стигнало до ужасяващата 79 г. сл. Хр. Именно тогава Везувий избухва със страшна сила, изхвърляйки във въздуха пепел, лава и големи каменни късове. Димна пелена покрила града и цялата околност. И все пак, жителите на Помпей имали няколко часа да се спасят.

Мнозина напуснали града и потърсили спасение далеч от него. Други обаче останали по една или друга причина, което се оказало фатално. На следващия ден Помпей вече бил погребан под пепелта.

Снимка на David Mark от Pixabay

Мистерията Сиена

Смята се, че около 2000 души са намерили смъртта си в града, а около 10 000 са успели да се спасят. Когато някои от тях се върнали след няколко дни да потърсят свои близки или вещи от къщите си, от града вече нямало и следа.

Така Помпей останал забравен и погребан до 1748 г. Именно тогава изследователи започнали разкопки в околността и се натъкнали на останките от античния град. 

Най-невероятното е, че лавата и пепелта запазили архитектурата, както и скелетите на умрелите в изключително добро състояние. Това позволило на учените да добият до голяма степен представа за бита, сградите, занаятите и живота на хората в Помпей.

Преоткриването на града повлияло на културното развитие и вкусовете в Европа през 18 век. Заможни благородници от Западните страни се вдъхновявали от архитектурата на Помпей и правели цели стаи в домовете си в същия стил.

Пулия, където земята се превръща във вино

Днес останките от някогашния величествен град привличат туристи от цял свят. И въпреки че не е избухвал от 1944 г., специалисти са на мнение, че Везувий продължава да е един от най-опасните вулкани в света.

Ако избухне в наши дни, последиците могат да са катастрофални, тъй като в радиус от 30-тина километра живеят няколко милиона души.

Това обаче не спира ценителите на историята и красотата да се връщат всяка година в Помпей, за да усетят уникалната му загадъчна атмосфера и да се докоснат до отминали времена, които природата е крила и запазила грижливо до днес.

Imasmi web loading