Домът

Поверията, свързани с дома

16:48, March 19, 2021 | От New Me

                Поверията, свързани с дома

Ако понякога сте суеверни и искате добра енергия в дома си...

Колкото и да сме рационални, понякога се поддаваме на някои суеверия, просто защото много искаме да ни потръгне в нещо. Радваме се на четирилистната детелина, на дъгата или на белия гълъб в парка. Но знаете ли, че по цял свят има поверия, свързани с дома, в които мнозина вярват. 

Ето няколко по-интересни...

Дребните монети

Според филипинските вярвания не трябва да държите разпилени из целия дом дребните монети, които ви връщат с рестото. Тяхното място е в дневната на дома ви, където ще привличат само богатство и просперитет.

Вход и изход

Ирландско поверие гласи, че никога не трябва да влизате и излизате от различно място в дома си. Това носело лош късмет. Т.е. ако решите да минете през задната врата, терасата или някой прозорец, по-добре се върнете, откъдето сте дошли. Разбира се, само ако сте суеверни. Или ирландци. Или и двете...

Врати и прозорци в синьо

В някои малки населени места в Латинска Америка вярвали, че злите духове и сили не можели да минават през водата. Затова боядисвали рамките на прозорците и вратите си в синьо - за да има само добра енергия в дома.

Портокалово дърво

Това поверие за дома идва чак от Китай, където портокаловото дръвче се смята за символ на късмет, плодородие и успех. Затова не е зле да се запасите с едно - за красота и просперитет в дома.

Прозорец на изток

Още едно поверие, дошло от азиатските земи. Според фън шуй за всеки дом е важно да има прозорец, гледащ на изток. За щастие, хармония и светлина в семейството.

Звънче

Отиваме в Тибет, за да открием това вярване, свързано с дома. Важно е да имате звънче, което да използвате от време на време или просто да удряте веднъж на известно време. Според вярващите там това прогонвало лошата енергия от дома и пречиствало стаите.

Хляб и сол

Според старо руско поверие в дома винаги трябва да има хляб и сол. Това значело, че за семейството, което живее там, винаги ще има изобилие, храна и щастие. 

Imasmi web loading