Прегръдките са тайната на щастливия брак

Автор: New Me

03 Май 2020

Пребиваването на закрито по време на тази пандемия не е лесно за повечето от нас, като загубата на социални връзки е голяма. Но констатациите от това проучване може да ви вдъхновят да погледнете навътре и да споделите някои забавни моменти със съпруга/съпругата си, като същевременно ще засилите връзката си.

Новото проучване, публикувано от екип изследователи от Центъра за трансдисциплинарни изследвания на интимните взаимоотношения на университета в Бингхамтън, казва, че несексуалната физическа близост със съпруга/съпругата ви би могла да удовлетвори отношенията и от своя страна да помогне да ги закрепите. 

Проведено е с извадка от 184 хетеросексуални брачни двойки над 18 години. Екипът се опитал да разгледа ефектите на несексуалния контакт между тези двойки, като същевременно анализирал стиловете на привързаност на участващите лица. Несексуалното докосване включвало прегръдки, гушкане и сходни мили действия.

Изследователите обаче открили, че независимо от стиловете на привързаност, всички влияят положително на нивата на удовлетвореност.

Открива се и разлика между това как се отразява това на мъжете и на жените. При жените тези малки жестове водели до по-високи нива на удовлетворение от взаимоотношенията. 

Резултатите от това проучване са публикувани в Journal of Social and Personal Relationships. Те се оказват особено удачни за двойките, които прекарват повече време на закрито в последните седмици, за да превърнат карантинното си време в уютно и безценно.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща