Красота, Любопитно

Причини и решения на мазната коса

10:18, March 26, 2020 | От New Me

                Причини и решения на мазната коса

Добри новини, дами!

Нашият скалп трябва да произвежда определено количество масло, за да остане овлажнен и да защити косата, като създава тънка бариера между нея и околната среда. Но прекомерният себум може да причини много дискомфорт, като се започне от липса на обем и нелицеприятна коса до раздразнен скалп и проблеми с пърхота. За щастие, ако установите причината за прекомерното омазняване, можете да я държите под контрол.

Носите стегната опашка твърде често твърде често.

Докато ходенето със стегната опашка може да изглежда добър начин да скриете мазната си коса, всъщност е обратното. Косата ви може да изглежда спретнато, но тази прическа кара себума ви да се натрупва под косата и нейните корени. Елегантните прически изискват много стилизиращи продукти, които изглаждат косата, но ви вредят.

Какво да направите: Не прекалявайте със стилизиращи продукти и прически, които изискват много ресане и докосване на косата.

Не изплаквате косата си със студена вода.

Топлата вода е чудесна за отваряне на порите и премахване на мръсотията, но може да е вредна за косата ви. Измива себума и може да изсуши скалпа ви прекалено много, причинявайки пърхот и прекомерно производство на мазнина.

Какво да направите: По-добре е да изберете топла вода, когато става дума за шампоан и балсам, и изплакнете косата си със студена вода, за да затворите порите на скалпа.

Избирате грешни продукти за грижа за косата.

Експертите съветват да бъдете внимателни с продуктите, които са етикетирани като "интензивни". Те могат да покрият косата с тънък защитен слой, който прави косата ви да изглежда по-мазна, ако имате тънка коса или мазен скалп

Какво да направите: Добра идея  е да използвате дълбоко почистващо средство няколко пъти месечно, за да почистите скалпа си от натрупването на себум и козметични продукти и да помогнете на косата да остане по-свежа. Можете също да опитате някои естествени средства като прилагането на кокосово масло за подхранване на косата, но същевременно намалявате нейната масленост.

Пипате косата си твърде често.

Когато докоснете косата си, прехвърляте масла и бактерии от ръцете си към косата, които в крайна сметка правят косата да изглежда по-мазна. Ресането на косата твърде често също носи повече вреда, отколкото полза. Постоянното миене прави себума да се разпространява по косата ви и я прави да изглежда по-малко обемна и свежа.

Какво да направите: Опитайте се да не докосвате косата си с ръце, особено подсъзнателно, когато сте нервни или по време на разговор. 

Прекалено сте стресирани.

Стресът кара тялото ви да произвежда повече кортизол. Този хормон задейства кожата ви да произвежда повече себум и в резултат на това изглежда и се чувства по-мазна. Стресът също може да бъде една от причините за пърхота, който може да доведе и до мазен скалп.

Какво да направите: Не можете да направите много за това, освен ако не промените начина си на живот и не се опитате да управлявате стреса си. Използването на специални продукти за коса ще помогне за борба с пърхота и ще направи скалпа ви по-устойчив, докато се справяте с трудни житейски ситуации.

Миете косата си твърде често.

Въпреки че може да звучи малко абсурдно, колкото повече миете косата си, толкова по-мазна може да стане. Биолог споделя, че милиарди добри бактерии, които насърчават здравословното pH на кожата ни, живеят върху скалпа ни. И когато мием косата си твърде често, може да нарушим този деликатен баланс и да накараме себумните жлези да произвеждат повече масло, особено ако използваме грешни продукти за грижа за косата.

Какво да направите: Опитайте се постепенно да намалите броя на измиването на косата и използвайте шампоани, които не изсушават скалпа. Експертите съветват да обърнете внимание на района, в който живеете, и проблемите с косата, които имате. Например жителите на градовете са по-склонни да мият косата си по-често, отколкото хората, които живеят в селските райони.

Това е точно начина, по който работи тялото ви.

Някои типове коса са просто по-склонни да стават мазни по-бързо от другите. Например, хората с права коса са по-склонни да страдат от омазняване, отколкото хората, които имат къдрава или вълнообразна коса. Случва се, защото себумът се плъзга надолу по косата и е по-видим в корените на косата.

Имайте предвид, че някои здравословни проблеми, като хормонален дисбаланс и себореен дерматит, могат да причинят прекомерно производство на себум.

Какво да направите: Отидете на лекар, ако нещо ви притеснява или забележите някакви необичайни промени в начина, по който изглежда косата ви.

Imasmi web loading