Промените в тялото, които не бива да подценяваме

Автор: New Me

15 Октомври 2019

Някои здравословни проблеми могат да бъдат много подли - да изглеждат нещо невинно на пръв поглед, но да са всъщност много по-сериозни. Следете за тези симптоми и бъдете внимателни, ако видите, че тялото ви се променя. 

Обложен език

Обложеният, подут език може да бъде резултат от няколко неща, а някои могат лесно да бъдат фиксирани, без да посетите лекар като например дехидратация. Ако обаче изпитвате и други симптоми, като болки, спазми, косопад, ниско кръвно налягане и синини, това може да е знак за нарушение на щитовидната жлеза.

Черни линии на ноктите

Ноктите често могат да разкажат много за нашето здраве. Някои хора естествено имат много дебели или тънки нокти, но ако забележите някаква промяна в структурата или цвета им, трябва да го проверите. Тъмните вертикални линии са една от тях и те могат да бъдат признак на меланом. 

Потъмняване на кожата

Ако забележите кафяви или жълти петна, които са леко подути и се появяват на местата, където кожата ви се сгъва, под мишниците или шията, не пренебрегвайте това. Може да е признак на инсулинова резистентност и определено трябва да проверите това скоро. Това може да е част от състояние, при което организмът не реагира на инсулина така, както трябва и може да доведе до диабет тип 2.

Пъпки по челюстната линия и брадичката

Под кожата имаме много мънички жлези, които произвеждат естествени масла, за да поддържат кожата ни в добро състояние, а тези масла се движат нагоре през порите. Когато по някаква причина тези жлези правят повече масло, отколкото кожата ни може да се справи, порите се запушват. При жените това води до поява на пъпки по челюстната линия и може да е признак на хормонален дисбаланс - когато прекалено много от мъжкия хормон, тестостерон, се произвежда, той стимулира тези маслени жлези.

Изтъняващи вежди

С напредване на възрастта хората изпитват естествен косопад, но изтъняването на веждите може да е признак на хипотиреоидизъм, състояние на щитовидната жлеза. Ако щитовидната жлеза не работи правилно, тя може да произвежда прекалено много или недостатъчно определен хормон и двете тези състояния причиняват изтъняване на космите по тялото. Ние губим косата през цялото време, това е естествен процес, но се предполага, че новото израстване ще го замести. Когато производството на хормони е небалансирано, това засяга развиващите се нови коси в корена му и косата, която изпада, но не се подменя.

Необичаен растеж на косата при жените

Ако косата внезапно започне да расте в типично мъжка зона, като над устните, около брадичката или под корема, това може да е симптом на синдром на поликистозен яйчник, когато яйчниците се уголемят в резултат на хормонален дисбаланс. 

Болка в пръстите

Удебелените, чувствителни пръсти могат да бъдат знак за рак на белия дроб. Когато се развият тумори на белите дробове, те отделят някои химикали в кръвообращението, които стимулират растежа на тъканите под нокътя и на върха на пръстите, причинявайки болка. Ако усетите удебеляване и подуване на пръстите си, отидете на лекар. 

Пожълтяване на кожата и бялото на очите 

Жълт цвят на кожата или бялото в очите са често срещан кожен симптом при проблеми с черния дроб. Обикновено очите стават жълтеникави, защото в кръвта се натрупва химикал, наречен билирубин. Определено трябва да посетите лекар веднага щом забележите жълтия цвят, тъй като ранната диагноза може да предотврати сериозни здравословни усложнения.

Тъмни кръгове под очите

Тъмните кръгове под очите обикновено са резултат от проблеми с начина на живот. Когато не спим достатъчно, имаме нездравословен начин на живот, мастната тъкан около очите ни се променя и кожата ни става по-тънка. Въпреки че по принцип тези тъмни петна не изискват медицинска помощ, то е сигнал, четрябва да се грижите повече за себе си.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща