Първа помощ при слънчеви изгаряния

pixabay.com

pixabay.com

Автор: New Me

29 Юни 2018

В летните месеци едно от най-полезните неща, които можете да научите, е как да се предпазите от вредните слънчеви лъчи и как да се справите с неприятните слънчеви изгаряния.

Ето няколко съвета за първа помощ при изгаряния през лятото.

Охладете кожата. При слънчеви изгаряния е важно да се погрижите да охладите раздразнената кожа. Кърпа с лед, марля, намокрена със студена вода, или един студен душ - изорът е ваш.

Вижте още: 10 трика за по-добър сън

Подхранете кожата. Намерете начин да хидратирате допълнително и да се погрижите за изгорената си кожа. Отлична работа върши гелът от алое вера, но ако имате и друга подходяща козметика под ръка, използвайте я бързо.

Вижте още: Повече сън през уикенда = по-дълъг живот

Пийте вода. Колкото повече течности и особено вода поемате при слънчеви изгаряния, толкова по-лесно ще се справите с дехидратацията.

Не чоплете раздразнената кожа. Абсолютно задължително е да не наранявате допълнително раздразнената кожа. Не пукайте мехурите, не белете кожата си и не правете нищо, което може да я увреди допълнително.

Вижте още: Хепатит С: Симптоми и лечение

Намалете болката. Има леки лекарства за успокояване на болката от слънчеви изгаряния, както и гелове за кожата, които ще ви помогнат да преодолеете болката значително по-бързо.

Не се излагайте на слънце. Когато сте изгорели достатъчно, е време да ограничите стоенето под силното лятно слънце. Сложете тениска или рокля от лека материя, стойте под чадър, грижете се за кожата си и най-добре избягвайте седенето под жаркото слънце, докато кожата ви не заздравее.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща