Трип

Пътешествието, което ще ви пренесе през векове и легенди

20:14, October 13, 2020 | От Марина Сакалиева

                Пътешествието, което ще ви пренесе през векове и легенди

Всичко започва от една легенда за невъзможна любов, по-силна от смъртта...

Стара легенда разказва за трагичната любов между принц на име Монтеросо и красива принцеса Риомаджоре. Двамата се влюбват до полуда още на първата си среща.

Това, което правило тяхната любов невъзможна, обаче бил дълъг тесен път под назъбените скали на Чинкуе Тере. Пътят свързвал двете кралства, Риомаджоре и Монтеросо.

За влюбените тази раздяла била непоносима, затова решили, че не могат да бъдат толкова дълго разделени и тръгнали един към друг, в името на любовта, за тяхната втора и последна среща.

Пътят бил толкова продължителен, тежък и изтощителен, че двамата се срещнали дълго след това, уморени и вече остарели. Малко след този дългоочакван миг, легнали и скоро заспали непробудно, завинаги. Тяхната силна и вечна любов станала причина днес тази романтична алея да се нарича “пътят на любовта“ (via dell‘amore).

samuele-errico-piccarini-790996-unsplash.jpg

Виа дел аморе е нашата първа спирка на едно вълнуващо пътешествие през векове и легенди на пет рибарски селца, богати на история, разположени между море и суша, пет бисера, нанизани като приказна броеница по продължението на Лигурския бряг.

В продължение на векове Монтеросо ал Маре (Monterosso al Mare), Вернаца (Vernazza), Корнилия (Corniglia), Манарола (Manarola) и Риомаджоре (Riomaggiore) са били достъпни само по вода или с магаре по стръмните и тесни пътечки през каменистите пътища. Днес те могат да бъдат обходени пеша, с влак, та дори с колело.

51768447_395479284362563_2383423858179833856_n.jpg

Тук командват местните рибари. Виковете им огласят като камбанен звън „петте земи“, а богатият улов на прясна риба бързо бива разграбен от ръцете на най-изкусните майстори на „fritto di pesce” (пържена риба). И внезапно въздухът се изпълва с неустоими аромати на морски деликатеси, които могат да те нахранят, още преди да си решил да се настаниш в някой от малките уютни ресторантчета.

Музиканти, които с акордеон в ръка, с лекота, нота по нота, те пренасят от тротоара във вариете през 70-те години на миналия век. Приключенски пътешественици жадни за нови преживявания, запечатват с обектива на фотоапаратите си спиращи дъха гледки. Други - скачат в безумно синьото море от най-високите скали и забравят да излязат, пленени от заровените съкровища на дъното. Пъстроцветни риби любопитно се навират в лицата им, в ръцете им, без страх, и игриво ги подканват да ги последват.

Кучета и котки мързеливо се излежават под сянката на някоя олющена лодка на пристанището и помахват с опашка на новодошлите. Местни художници с прецизност и артистичен усет с четката в ръка улавят веселите и оживени пейзажи, всеки детайл от тази толкова богата пъстроцветна палитра, наречена ЧИНКУЕ ТЕРЕ.

„Петте земи“ всъщност се намират в прочутия Залив на Поетите, където италианският нобелов лауреат по литература Еудженио Монтале, английският поет Джордж Байрон, завещал ни шедьовър като „Дон Жуан", Мери Шели и Пърси Шели завинаги остават живи.

Хълмове, покрити с маслинови насаждения, лимонови гори и лозя, а пътеките лъкатушат помежду им като светулки, които се опитват да си проправят път между гъстата средиземноморска и дива растителност. Приветливи, сгушени къщи, оцветени в пастелно розово,червено, синьо и охра, са се покатерили по стръмните планински склонове. Кипящи вълни, хвърлящи тюркоазени отблясъци, се разбиват нежно в скалистото й прибрежие. Дори и облаците, съюзили се с морето, не са в състояние да попречат на първите лъчи на зората да огрее простора й.

51735389_348162092450735_8164115733089878016_n.jpg

Суровата и силна природа, в комбинация от море, земя, скали и зелени пейзажи, характеризира девствената й красота.Солената аншоа, сосът от зелени борови ядки, лимоновия мармалад, а след това и ароматното песто на базата на растящите по крайбрежието босилек и кестен, акациевият мед, бялото традиционно вино „шакетра“, хрупкава фокача с розмарин и зехтин, са само малко част от великолепието на лигурската кухня.

Риомаджоре

Там, откъдето започва легендата. Пътят на любовта ще ви отведе ръка за ръка през тесен каменист път, на 50 метра височина от морето, до останалите пет села, като на всяка крачка ще губите разума си и ще онемявате от красотата, която природата е рисувала с такъв замах.

Манарола

Манарола е бижу, със своите колоритни къщички, които се изправят и се прегръщат в топла ласка към небето. Отдолу - кобалтовосиньо море, което само това село притежава, осветява на разсъмване рибарите, които се връщат от нощта, прекарана в открито море, с лодки, натоварени с риба.

Корнилия

Корнилия е най-предизвикателна със своите 377 стъпала. Стъпка по стъпка, които водят нагоре, сред цветните приветливи къщи, виещи се пътеки между лозя и цъфнали лимони, потопени в средиземноморския въздух и в тишината на синьото море. Един своеобразен световъртеж , който опиянява и ви оставя безмълвни. Описвана и възхвалявана многократно от Декамерон и Бокачо, Корнилия ще ви удиви.

Вернаца

Вернаца, която единствена стои гордо издигната върху скалите, наподобяваща кораб с вдигнати платна, готов да отплава в Лигурско море.

Монтеросо

Най-живописната от петте земи, в чиито скали е изсечена статуята на Атлас, който крепи света на раменете си. Там, където кристалното море гали бреговете на Чинкуе тере...

Чункуе тере е преживяване, което трае дълго и вълнува, не го отлагайте повече! Толкова страстна, жива, тиха... земя на безвремие!

Imasmi web loading