Любопитно

Работохолик на почивка: как да го познаете?

09:25, August 26, 2021 | От Тереза Алексиева

Работохоликът добре и да живее, идва времето за лятната отпуска. Разбира се, тя обикновено е кратка и изпълнена с перипетии. По време на нея, работохоликът преживява когнитивен дисонанс и преминава през различни фази на отчаянието - някои видими за околните, а други - не чак толкова.

Как можете да разпознаете този индивид, ако го срещнете на лазурния морски бряг?Как да го идентифицирате сред всяка тълпа и да познаете симптомите на неговата професионална абстиненция? Разказваме в долните редове и не питайте откъде знаем.

1. Изглежда блед и стресиран

Работохоликът рядко се излага на слънчеви лъчи, големи групи хора, малки групи хора или изобщо... хора и природа. Затова, когато моментът настъпи, той изглежда видимо объркан от новата си среда и често се държи подчертано неадекватно. Ще го познаете по това, че е или блед, или със слънчево изгаряне трета степен. Освен това, той се придвижва внимателно, избягва физическия и зрителен контакт с други хуманоиди и често ходи едновременно със слушалки, тъмни очила, маска и шапка с козирка, в опит да прикрие моментната си слабост.

2. Мълчи и гледа объркано над чаша мартини

Когато работохоликът пренесе почивката си в бар, заведение или ресторант, той неизменно се опитва да тушира паниката с правилен алкохол. Правилният алкохол е достатъчно силен, за да притъпи усещанията, но и достатъчно слаб, за да не позволи на истинските чувства да се покажат на повърхността. Ето защо, можете да го видите да се взира в празното пространство над чаша мартини, мента, бира или вино. По-добре не инициирайте разговор, защото ще го стресирате допълнително и само ще влошите симптомите.

3. Не успява да се ангажира в разговори на общи теми

Рано или късно, почивката на работохолика излиза извън контрол и налага някаква форма на социална интеракция с други живи същества. За съжаление, тя е по-скоро сконфузна и изпълнена с тъжно двустранно неразбиране, особено когато събеседникът не е наясно с професионалната ниша на работохолика. Тук сценариите са два. Или работохоликът се оттегля към тоалетната (виж точка 4), или реално открива съмишленик, с когото в рамките на деня подема нова бизнес иницатива. Когато се замислите, и двете опции са тъжни по свой собствен начин.

4. Ходи в тоалетната да си проверява мейла

Когато положението стане откровено непоносимо, работохоликът прибягва към последното убежище и скрития си коз - електронната поща. Той тайничко се промъква в най-близката тоалетна, където може да вземе животоспасяващата доза работна комуникация. Бонус точки живот му носят ситуациите, в които това се случва в неделя в 21:45 или друго, произволно извънработно време.

 

5. Изпада в кома или в тотално безсъние. Редува ги

Що се отнася до тихите и усамотени мигове на сън и отмора, работохоликът е човек на крайностите. Необичайната ситуация ескалира или в продължителна кома, или в няколко безсънни денонощия, маркиращи тежката абстиненция. По правило, едното винаги следва другото. Тоест - почивката при всички положения има после вкусна медицинско състояние, а връщането към обичайната стресираща среда е единствената панацея.

6. Сънува как работи

Специфичното при работохолика е, че той не си почива дори по време на комата. Напротив - той използва това пропиляно време, за да свърши насън всичко, което е вършил до момента, както и всичко, което предстои да свърши. Ако го чуете да крещи насън или забележите, че изглежда покъртен след събуждането си, това не бива да ви учудва или притеснява. Можете спокойно да предположите, че просто е в депресия, защото работата е свършена само насън, а наяве продължава да го чака някъде там, докато той губи потенциала си в почивка.

7. Всъщност, направо си работи

Нека бъдем откровени - всичко, описано по-горе, се преживява нелеко. Повечето работохолици не успяват да се справят с напрежението от почивката и рано или късно съчетават полезното с приятното. Разбира се - работата е и полезното, и приятното. Най-облагодетелствани са тези работохолици, на които е нужен единствено лаптоп и интернет. Те могат веднага да превърнат всяко райско кътче в конферентна зала и да сложат край на ваканционната тирания рязко и завинаги.

Що се отнася до тези, които са обвързани с работно място, нещата са по-сложни. Обикновено те си намират втора работа, хоби, цел или почиващ колега наблизо, за да могат поне бегло да имитират адреналина от професионалната преумора.

А Вие, починахте ли си добре през лятото?

Imasmi web loading