Здраве, Любопитно

Редовните разходки пазят от диабет и високо кръвно налягане

09:56, May 13, 2021 | От New Me

                Редовните разходки пазят от диабет и високо кръвно налягане

Вижте ползите, ако решите да го правите

Според изследователите ходенето ежедневно може да намали риска от високо кръвно налягане и диабет. Освен това специалистите твърдят, че тези ежедневни стъпки също намаляват стреса и засилват имунната ви система.

Изчислено е също, че над 100 милиона американци имат високо кръвно налягане. Тези числа нарастват, но изследователите казват, че има безплатен и сравнително лесен начин да намалите риска от развитие на някое от тези заболявания.

Сред тях е простият акт на ходене

Стандартната препоръка е 10 000 стъпки на ден. Изследователите заявяват, че участниците в проучването на средна възраст, които вървели най-много стъпки на ден за средно 9 години, са имали 43 процента по-нисък риск от диабет и 31 процента по-нисък риск от високо кръвно налягане. „Ползите от упражненията, по-специално ходенето, бяха изучени задълбочено през последните няколко години“, казва един от учените Дейвид Дапрато.

Проучването се основава на данни от 1923 участници в националното изследване за развитие на риск от коронарна артериална болест при млади възрастни (CARDIA). В допълнение към общите си заключения, изследователите също така съобщават, че всеки 1000 стъпки, предприети ежедневно в продължение на 9 години, намаляват риска от затлъстяване с 13 процента при жените на средна възраст. Проучването не показва връзка между по-ниския риск от затлъстяване и броя на ежедневните стъпки, извършени от мъжете.

„Много хора смятат, че ходенето не се счита за упражнение и че ходенето ежедневно не е достатъчно, за да има положителен ефект върху вашето физическо и психическо здраве“, каза Сайръс Хамбата, доктор по науката, съосновател на Mastering Diabetes. „За хората с диабет дори кратката 30-минутна разходка преди или след хранене има дълбоко въздействие върху понижаването на нивата на кръвната глюкоза.“

Сравнителният показател от 10 000 стъпки е от 1965 г., когато японски учен отговаря на фитнес манията около Олимпиадата в Токио през 1964 г., като изобретява крачкомера.

„Моята препоръка е 4 000 до 8 000 стъпки, но качеството има значение. Четири хиляди стъпки в природата, изкачващи се нагоре и надолу по хълмовете, могат да дадат по-добри ползи за здравето в сравнение с 8000 стъпки в мола. Но все пак е по-добре от нищо“, казва Сара Сато, медицинска сестра. „Виждаме прекрасни промени на цялостното състояние, когато някой започне да ходи редовно“, допълвя тя. "Хората често намират, че сънят им се подобрява, настроението им може да бъде по-стабилно и храносмилането им може да стане по-редовно."

"Повечето хора смятат, че ходенето е полезно само за сърцето и диабета им, но ... активността също може да подобри притока на кръв към мозъка ви, което подобрява познанието", казва тя пред Healthline. „Проучванията показват, че предприемането на повече стъпки ежедневно също може да намали депресията и тревожността. Предвид нарастващия брой хора с диагноза нарушения на психичното здраве, ходенето е прост начин за драстично подобряване на психичното ви здраве безплатно и може да бъде социална активност в същото време", коментира от своя страна Хамбата. 

Бет Огюст, фитнес треньор и регистриран диетолог, казва, че при ходенето се получава кръв до всяко място в тялото. Тя казва, че навикът да се ходи е по-важен от интензивността. Сред нейните препоръки как да включите повече ходене в живота си:

- качете се по стъблите до вкъщи или до офиса
- паркирайте по-далеч от магазина
- правете кратки „тренировки“, докато четете или гледате телевизия
- разходете се с приятел, вместо да седнете да пиете кафе или ядете

Imasmi web loading