Красота, Любопитно

Само стресът ли причинява побеляла коса?

10:05, February 21, 2020 | От New Me

                Само стресът ли причинява побеляла коса?

Учените вярват, че са разкрили връзката, но откритията са повече от интересни...

Стресът може да изиграе ключова роля в това колко бързо косата преминава от даден цвят в пепелява, показва проучване, публикувано миналата седмица в списанието Nature.

Учените отдавна разбират, че е възможна връзка между стреса и сивата коса, но това ново изследване от Харвардския университет в Масачузетс по-задълбочено проучва точните механизми. Първоначалните тестове на изследователите проследяват внимателно кортизола, „хормона на стреса“, който се разраства в тялото, когато човек изпита реакция „битка или бягство“. Това е важна телесна функция, но дългосрочното присъствие на повишен кортизол е свързано с множество негативни здравословни резултати.

"Вредното въздействие на стреса, който открихме, беше извън това, което си представяхме", казва в прессъобщение на Яши Сю, доктор на изследването и доцент по стволови клетки и регенеративна биология в Харвард. „След само няколко дни всички стволови клетки, регенериращи пигмента, бяха изгубени. След като ги няма, вече не можете да регенерирате пигменти. Увреждането е постоянно."

Но стресът не е единствената или дори основната причина, поради която повечето хора посивяват.

В повечето случаи това е проста генетика.

„Сивата коса се причинява от загуба на меланоцити (пигментни клетки) в космения фоликул. Това се случва с напредване на възрастта и за съжаление няма лечение, което да възстанови тези клетки и пигмента, който те произвеждат - меланин“, пояснява д-р Линдзи Бордоне, дерматолог от ColumbiaDoctors и асистент по дерматология в Медицински център на Колумбийския университет в Ню Йорк. „Генетичните фактори определят кога посивявате. Няма нищо, което може да се направи медицински, за да се предотврати това да се случи, когато е генетично предопределено да се случи."

Това не означава, че факторите на околната среда - като стрес - не играят роля. Пушенето, например, е известен рисков фактор за преждевременно посиняване, според проучване от 2013 г. Други допринасящи фактори за преждевременното посивяване включват дефицит на протеин, витамин В-12, мед и желязо.

Imasmi web loading