Вдъхнови се

Шияковският манастир – едно туптящо духовно сърце от времето на цар Иван Шишман

15:33, September 12, 2018 | От Ваня Костадинова

                Шияковският манастир – едно туптящо духовно сърце от времето на цар Иван Шишман

...опожаряван е неколкократно от османлиите, но отново и отново е възстановяван. Първата постройка, за която има исторически сведения е изградена през 1848 г. и осветена 1850 г.

Разходката из Софийското поле е като разходка през Втората българска държава, само че с днешна дата. Тук все още „туптят“ духовните сърца на онази велика държава, възродена от Асен и Петър и заминала си с последния български цар Иван Шишман. Държавата вече я нямало в следващите 500 века, но българите и техните „туптящи“ сърца – стотиците манастира и църкви останали.

2.png

Едно такова „туптящо“ духовно сърце е Шияковският манастир „Св. Архангел Михаил“ – гр. Костинброд. И като всеки манастир и тук има няколко легенди за неговото създаване, прекосили времето и стигнали до нас. Според една от тях храмът съществува още от времето на цар Иван Шишман, а според друга – съществувал още от византийско време. Но хората помнят и разказват легендата за последния български цар и манастирите в Софийска област, основани по негово време.

Шияковският манастир "Св. Архангел Михаил" е разположен на около 14 км.северозападно от гр. София и на 1 км. след гр. Костинброд. До манастира се стига като се следват указателните табели в града.

3.png

4.png

Шияковският манастир е опожаряван неколкократно от османлиите, но отново и отново е възстановяван. Първата постройка, за която има исторически сведения е изградена през 1848 г. и осветена 1850 г.

През 1870 – 71 г. година игумен на манастира е личният приятел на Левски от легията на Раковски отец Генадий  Ихтимански. По негова инициатива през 1871 г. в манастира пристига Левски, където с няколко местни души слагат началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.

След дълги години на забрава и разруха манастирът е възстановен в сегашния си вид по инициатива на местни жители.

Днес в двора на манастира има паметник на Апостола на свободата. Преди няколко години по идея на родолюбивия учител по история Николай Борисов е изграден и паметник на отец Генадий Ихтимански.

5.png

6.png

Скоро манастирът получава дарение от родолюбиви българи, уникален дървен шкаф, на който са изобразени български революционери.

7.png

Шияковският манастир разполага с просторна магерница и уникален двор и е подходящо място за семейни празненства, почивка и детски игри.

8.png

9.png

Храмовият празник е на 8 ноември.

10.png

Imasmi web loading