Шумна си? Добре е за здравето

Автор: New Me

17 Октомври 2019

Управлението на емоциите ни често е сложен процес. Понякога е необходимо да ги смекчите, да мълчите и да запазите спокойствие в моменти на стрес. Не искаме те да навредят на личните ни отношения. Но в други случаи това, което работи най-добре за поддържането на отношенията ни, е да говорим и да се изразяваме ясно и високо.

В края на краищата, казването на всичко, което чувстваме и мислим, може да ни помогне да видим нещата от различна гледна точка. Това, с което може да не сте наясно, е, че и двете поведения могат да имат значително влияние върху вашето здраве.

Автоматично мълчание

Автоматично мълчание е поведение, когато хората се страхуват да изразят истинските си емоции. Те се притесняват, че чувствата им могат да повлияят по някакъв начин на отношенията им с близки хора, като членове на семейството, приятели или работодатели. Те избират автоматичното мълчание, защото се страхуват да започнат разногласия, които могат да доведат до спор или дори разваляне на връзка.

В проучването са участвали над 300 жени

Северноамериканското общество за менопауза провежда проучване, по време на което анализира 304 омъжени жени, близо или след менопаузата. Те съобщават, че изпитват определени чувства към поставянето на нуждите на други хора пред собствените си, като например самозаглушаване, за да избегнат разваляне на отношенията. Този тип поведение води до пристъпи на стомашни проблеми, повишаване на нивата на холестерола, депресия и затлъстяване.

Повече шум, по-малко стрес

Една от точките, които изследователите измерват, е честотата, при която тези жени изпитват изблици на гняв или еуфория. Онези, които изразяват емоциите си на висок глас, по-често се радват на добро здраве от тези, които не дават израз на чувствата си. Те изпитали и психологическите ползи от незадържаването на мислите и чувствата.

Скриването на емоциите има физически последици

Поддържането на фасада на радост и спокойствие не означава, че това състояние е истинско. Това е поведение, което е свързано с по-голяма чувствителност към отхвърляне. Постоянното състояние на тревога, което задейства нивата на стрес, е тясно свързано с намаляването на продължителността на живота както при мъжете, така и при жените по целия свят. По време на тези моменти нивата на кръвното налягане и глюкозата се повишават, така че шансът за развитие на сърдечно-съдово състояние се увеличава.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща