Силвия Плат: Съдба, по-страшна от смъртта

Гуинет Полтроу в ролята на Силвия Плат във филма

Гуинет Полтроу в ролята на Силвия Плат във филма "Силвия" (2003), където й партнира Даниел Крейг

Автор: New Me

17 Юни 2020

Силвия Плат е една от най-интригуващите писателки на 20 век. Животът и творчеството й са толкова мрачни, колкото са демоните в душата й.

Самоубива се по ужасяващ начин едва на 30 години, а съдбата й е по-тежка от самата й смърт. Но нека ви разкажем тази трагична история от самото начало...

Силвия Плат е родена на 27 октомври 1932 г. в Бостън. Въпреки че се ражда в Щатите, Плат има австрийски и германски корени. Баща й Ото Плат е университетски преподавател по биология и немски. Майката на Силвия е студентка в същия университет и така се запознава с Ото.

Снимка на 272447 от Pixabay

Хемингуей: Геният, който предпочете смъртта

Двамата се женят през януари 1932 г., а 9 месеца по-късно се ражда дъщеря им. Смята се, че бащата на Силвия Плат е бил изключително особен, строг и коравосърдечен човек. Дъщеря си ужасявал почти до смърт, за което тя пише в дневника си, а останалите хора го смятали за особняк. Нямал и кой знае колко приятели.

Писателката до края на живота си ще остане травмирана и няма да успее да се възстанови от токсичното влияние на баща си, въпреки че Ото Плат умира, когато Силвия е едва на 8 години. На него е посветена и поемата й "Татко", в която сравнява Ото с вампир, който изцежда кръвта от тялото й.

Според непотвърдена информация, на 10-годишна възраст писателката прави първия си опит за самоубийство, като искала да си пререже гърлото. Така или иначе депресията на младото момиче се задълбочава в следващите години и то минава през сериозна терапия с доста променлив успех.

Защо Джейн Остин никога не се омъжва?

През цялото време обаче не спира да пише - първо в дневника си, а по-късно се впуска в различни конкурси с работата си. Сякаш единствено в писането намира спасение от страшните картини, които съзнанието й рисува. Публикува част от историите и стиховете си и през 1950 г. печели стипендия в колежа Смит.

Там Плат се откроява с интелигентността си, продължава да твори, публикува текстове в печатни издания и всичко сякаш се нарежда в живота й.

Депресията обаче става все по-тежка и в следващите години ще направи нов опит за самоубийство, вземайки хапчета, а след това ще премине през продължително лечение и електрошокова терапия. Когато лекарите преценяват, че състоянието й е достатъчно стабилно, тя се връща в колежа и завършва обучението си през 1955 г.

Защо се самоубива Вирджиния Улф?

След това животът я отвежда във Великобритания, където продължава да учи и да пише, и където среща бъдещия си съпруг - писателят Тед Хюз. Двамата ще започнат бурна връзка, която ще се плъзга по ръба на разума и ще хвърля Силвия Плат в двете крайности на емоциите - от силната възбуда до ужасната депресия. 

Женят се през 1956 г., като през това време психическото състояние на писателката е по-крехко отвсякога и буйната й любовна история с нищо не облекчава терзанията й. Четири години по-късно е издадена стихосбирката й "Колосът" и се ражда първото им дете с Хюз - дъщеря им Фрида.

През 1962 г. се ражда и синът им Никълъс, но това по никакъв начин не заздравява отношенията между Силвия Плат и Тед Хюз. Писателката разбира, че съпругът й има любовница и малко след това той напуска семейството си заради другата жена.

Това отприщва личния ад на Плат. Тя вече не може да намери надежда в живота си, оставена сама да се справя с грижата за двете си малки деца и с фаталните последствия от нещастния си и разсипан брак.

Снимка на nile от Pixabay

Лиля Брик: Най-фаталната руска муза

Раздирана от най-тъмните си мисли и чувства, Плат пише първия си и единствен роман "Стъкленият похлупак", в който разказва за битката на една млада жена с демоните на депресията. Той е публикуван с псевдонима й Виктория Лукас. Въпреки признанието, което получава за работата си, Плат така и не успява да намери покой. 

Самоубива на 11 февруари 1963 г., като пъха главата си в газовата печка и се задушава, докато двете й деца са затворени в съседната стая. Някои подозират, че след нейната смърт съпругът й Тед Хюз редактира част от неиздаваните й ръкописи.

Но още по-голямата трагедия е, че децата й ще живеят в следващите десетилетия, одумвани заради съдбата и решенията на майка си. Синът на Силвия Плат - Никълъс, избира да се занимава с изследователска дейност, за да е колкото се може по-далеч от хората. И това обаче не го спасява от мрачните му мисли, защото през 2009 г. се обесва в дома си в Аляска.

Силвия Плат печели посмъртно Пулицър за поезия през 1982 г. Оставила след себе си както изключителни творби, така и безкрайна тъга и разбити животи, нейната съдба е от тези, които няма как да бъдат забравени, колкото и кратки да са били.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща