След “Под игото“ - “превод“ на някои популярни пословици и поговорки

Dumb and Dumber (2014)

Dumb and Dumber (2014)

02 Декември 2019

Добър или лош, дълбокомислен или пошъл, необходим или малоумен – преводът на „Под игото“ от български на български език е поредният житейски куриоз, с който животът ни предложи да се сблъскаме челно.

В духа на явно безмилостната нужда от проумяване и обмисляне на майчиния език, днес решихме да ви предложим нашите тълкувания на някои популярни български пословици и поговорки, безмилостни в своята архаичност и свирепи със своята лингвистична недостъпност.

Надяваме се чрез усилията си да дадем шанс на милиони българи да асимилират мъдростта на предците ни, предложена на достъпен и съвременен език – за да избягаме веднъж завинаги от бремето, от агонията, от игото на тази груба словесност, затънала в прах и шевици.

Снимка на Johnnie Shannon от Pixabay

Ако българските политици бяха известни мислители

Да бе мирно седяло, не би чудо видяло.

Ако не беше извършил никакво действие, нямаше да провокираш събитията, които се разиграха в последствие и вероятно нямаше да срещнеш трудностите, с които в момента ти се налага да се справяш.

Ако не щеш мира, на ти секира!

Ако нямаш мотивация да постигнем разбирателство по дипломатичен път, то за съжаление ще се наложи да прибегна до използване на силови методи за разрешаване на конфликта.

Едно си баба знае, едно си баба бае.

От човек, който няма интерес да опресни знанията си в дадена област не може да се очаква да артикулира нещо качествено различно от това, което вече е артикулирал до настоящия момент.

Кучетата лаят, керванът си върви.

Без значение какво мнение изказват страничните наблюдатели, събитията неизменно ще се развият именно по начина, по който е предвидено да се развият.

Подадеш ли си кутрето — ще ти отхапе ръката.

Съществуват специфичен вид несъобразителни индивиди, които е възможно да злоупотребят с вашата добронамереност и да поискат от вас много повече услуги или блага, отколкото първоначално сте имали намерението да им дадете на добра воля.

The Hangover Poster (2009)

Как да преживеем деня за размисъл в 8 стъпки

На чужд гръб и сто тояги са малко.

Човешкото същество е склонно да омаловажава степента на чуждото страдание и да не емпатира докрай в ситуации, в които даден индивид изпитва дискомфорт.

Дават ли ти — еж, гонят ли те — беж!

Възползвай се максимално пълноценно от предоставените ти шансове и продоволствия, като същевременно давай всичко от себе си да избягваш неблагоприятните ситуации, в които има потенциална възможност да изпаднеш.

Шило в торба не седи.

Ако особеностите на характера ти създават предпоставки за рецидив на девиантно поведение, вероятността да подходиш разумно, в разрив с личностните си специфики, е статистически пренебрежима.

Шушу-мушу къща разваля.

В даден колектив или група от няколко човека лесно би могъл да настъпи междуличностен разрив, провокиран от непрозрачност на комуникационния модел.

Хубавите ябълки свинете ги ядат.

Съществува тенденция с парадоксален характер, според която нерядко индивидите с блестящи личностни характеристики избират да партнират с индивиди, които не притежават безупречен психо профил.

Photo by Ana Tablas on Unsplash

7 неща, за които никоя майка не е подготвена

Утрото е по-мъдро от вечерта.

Емоционалното напрежение и натрупаната физическа умора са фактори, възпрепятстващи вземането на оптимални решения и тази закономерност прогресивно нараства с напредването на деня.

Много приказки — на пазара.

Прекалената вербална настъпателност невинаги оправдава вложената в нея енергия чрез постигане на първоначалните интенции.

Кръвта вода не става.

Генетичната предразположеност е ключов фактор за развитието на индивида и никога не е редно да пренебрегваме този факт.

Който плаща, той поръчва музиката.

Финансовите инвестиции са предпоставка за по-нататъшно предявяване на претенция към характера на крайния продукт, както и обратното – липсата на финансова обвързаност с начинанието логично не води след себе си право за намеса в процеса.

Вълкът козината си мени, но нрава - не.

Наивно е да се поддържа тезата, че определен индивид е способен да преустрои ценностната си система по друг начин, освен привидно.

Снимка на NakNakNak от Pixabay

6 уникални забавления в София през лятото

Сън спомен няма.

Пасивният подход няма капацитета да доведе до извънредни събития, които си заслужава да бъдат споменати.

По дрехите посрещат, по акъла изпращат.

Външният вид е фактор с ограничен капацитет за формиране на цялостен персонален имидж, който прогресивно губи значението си в съпоставка с интелектуалния профил на индивида.

На харизан кон зъбите не се гледат.

Когато се възползвате от безплатен продукт или услуга, се счита, че вие нямате моралното право да критикувате твърде строго неговите недостатъци, колкото и очевидни да са те.

С какъвто се събереш, такъв ставаш.

Човешките същества имат доказана склонност да рефлектират поведението и навиците на заобикалящите ги индивиди; да ги възпроизвеждат многократно, докато постепенно ги имплементират в собствения си модел на съществуване.

Прекаленият светец и Богу не е драг.

Стремежът към безкомпромисно следване на определен морален кодекс може да се изроди в напълно неестествено поведение, провокиращо неосъзнат разрив със същия този морален кодекс.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща