Здраве

Страдаш ли от диастаза и как да се предпазиш?

19:02, December 11, 2019 | От Страхил Иванов

                Страдаш ли от диастаза и как да се предпазиш?

Какво е това и как да се справим?

Оригиналната статия е публикувана в сайта на Страхил Иванов

В практиката си през годините дотук съм работил с много дами, които се свързват с мен, за да изградим заедно правилната стратегия и с помощта на програма да си върнат прибраното, стегнато телосложение отпреди бременността.

Бременността, разбира се, е нещо чудесно, но тя представлява сериозен стрес за женското тяло и може да предизвика редица неблагоприятни ефекти върху него, с които дамите след това трябва да се борят – стрии, увиснала кожа и т.н.

Един от тях е именно диастазата на коремните мускули, с която ще се запознаем днес.

Обръщам й внимание, защото не мисля, че има достатъчно полезна информация за нея и добрите български материали по темата се броят на пръсти. Освен това много жени дори не подозират, че може би страдат от диастаза и следователно - не вземат мерки за решаването на проблемa.

А диастазата на коремните мускули далеч не е само козметичен проблем. Но за това след малко, а сега - да преминем по същество.

Photo by Mgg Vitchakorn on Unsplash

Печени или сурови ядки - кой е правилният избор?

Какво е диастаза?

Диастазата (duastasis recti) представлява раздалечаване на двете половини на правия коремен мускул (rectus abdominis), което може да достигне 2,5 см и повече на ширина. Получава се в резултат на разтягането на Linea Alba (букв. бяла линия) – тънката бяла подкожна ивица, разделяща правия коремен мускул. Може да се прояви по цялото му протежение или само частично, на места.

Графиката илюстрира по-добре това, за което говоря:

diastaza.jpg

Photo by Denys Nevozhai on Unsplash

8 съвета как да подобриш сърдечното си здраве

Диастаза най-често се наблюдава при недоносени новородени и при бременни жени или жени в постпартум (следродилен) период. Но може да се прояви и при всеки друг възрастен човек, без значение мъж или жена.

При новородените, и в частност – недоносените новородени, диастаза може да се появи заради недоразвития прав коремен мускул. А при жени по време на или след бременност – заради разтягането на коремната стена, предизвикано от растящата матка. Като рискът от диастаза нараства с повторна бременност, заради повтарящото се разтягане и свиване на коремната стена.

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Какво е мускулната памет и как действа?

В тази статия ние ще се съсредоточим именно върху диастазата в резултат на бременност и начините да се избегне или да се реши този проблем, ако вече е възникнал. Защото не веднъж ми се е налагало да работя с дами, страдащи от него, и искам да дам както на тях, така и на всеки друг, който се интересува от темата, малко по-подробна и разбираема информация по въпроса.

Как да провериш за наличие на диастаза?

· Легни по гръб, с крака, сгънати в колената и ходила плътно стъпили на земята.

· Повдигни леко рамената си от пода, като прикрепяш главата си с една ръка (подобно на позиция за лицева опора).

· Обърни внимание на корема си. Прокарай пръстите на свободната си ръка нагоре и надолу от пъпа и виж дали напипваш разстояние по средата между коремните си мускули.

· Ако има разстояние колкото за 1-2 пръста, най-вероятно става въпрос за диастаза.

· Ако разстоянието е по-голямо от 2,5-3 см – добре е да се консултираш с лекар и да се обърне по-сериозно внимание.

Ето и видео с инструкции как да направиш тази проверка.

Снимка на zoosnow от Pixabay

Какво е ехинацеята?

Как да предотвратиш появата на диастаза?

По време на бременност, както обяснихме по-горе, повечето жени развиват някаква форма на диастаза, заради растящата матка. Много е вероятно след раждане диастазата постепенно да изчезне сама и коремните мускули отново да се приберат. Но има и риск диастазата да остане.

За да намалиш този риск, следвай следните инструкции:

· Избягвай тежко физическо натоварване на коремните мускули по време на бременността.

· Избягвай заседяване и обездвижване.

· Обръщай внимание и следи за правилната си стойка и я коригирай при нужда.

· Когато сядаш, използвай допълнителна упора за седалището си – одеяло или малка калъфка.

· При ставане от легнало положение не разчитай изцяло на коремните си мускули за извършване на движението, а си помагай с допълнителна упора – на коляно или с ръка.

Ако все пак диастазата не изчезне до месец-два след раждане или пък е развита по друга причина – има специални упражнения за справяне с нея, които могат да помогнат, стига състоянието да не е много сериозно.

Преди да пристъпиш към по-сериозно физическо натоварване след бременност обаче, първо се консултирай с лекаря си и се увери, че той одобрява и го намира за безопасно в твоя конкретен случай! Той евентуално може да те насочи и към физиолог, специализиращ именно в следродилно възстановяване.

Ако диастазата е голяма, предизвикала е или е съпътствана от херния – решението обикновено е оперативна намеса.

Photo by Gardie Design & Social Media Marketing on Unsplash

Как да се храним здравословно навън?

8-минутна тренировка за корекция на диастаза

Ако искаш да се справиш самостоятелно и имаш съгласието на своя лекар - можеш спокойно да преминеш към действие. Ето видео урок с няколко лесни упражнения за корем, предвидени специално за корекция на диастаза, които могат да дадат положителни резултати след едва 2-3 седмици практика. 

Бележка: видеото е на английски език, но могат да се включат български субтитри.

Какво да избягваш?

При наличие на диастаза след бременност, избягвай:

· Да изпълняваш упражнения като „коремни преси“, „планк“ и други подобни, които силно натоварват коремните мускули и могат да влошат състоянието;

· Да държиш бебето „на бедро“, ако това е болезнено;

· Да вдигаш и носиш тежки предмети;

· Да ставаш от легнало положение без допълнителна опора (на коляно или с ръка);

В заключение…

Диастазата е често срещан проблем, особено при новородени и при жени по време и след бременност. За щастие, в повечето случаи не е повод за притеснение и дори да не се прибере сама, може да се подобри значително с някои лесни домашни упражнения.

Но ако диастазата е по-голяма от нормалното (повече от 2-3 см), придружена е от херния или остава упорита, за дълъг период от време, е добре да се потърси мнение от специалист, който да оцени състоянието и да препоръча адекватно лечение.

При всички случаи, добре е да не се пренебрегва и да се вземат мерки за справяне с нея, тъй като макар и не опасна, тя може да предизвика съпътстващи проблеми – болки в кръста и седалището и неправилна стойка, които влошават качеството на живот.

Imasmi web loading