Любопитно

Страхотни книги, по които направиха ужасни филми

16:09, May 17, 2018 | От New Me

                Страхотни книги, по които направиха ужасни филми

Горчивият вкус остава...

Почти винаги филмите, направени по книги, са по-слаби от оригиналната история. И все пак някои се справиха доста зле в пресъздаването на известни и обичани книги.

Ето за кои говорим.

10. Пътешествията на Гъливер (2010)

Една от най-обичаните приключенски истории се радва на голям интерес и по отношение на екранизациите. И все пак версията от 2010 г., събрала известни актьори като Джак Блек, Емили Блънт и Джейсън Сийгъл, получи доста големи критики. Предимно защото на практика няма нищо общо с оригиналната история - единствената прилика е, че човек на име Гъливер се озовава на остров с малки хора. Оттам нататък сюжетът и хуморът са странни, а публиката определено не беше във възторг.

9. Кладата на суетата (1990)

Книгата от 1987 г. показва много точно какво е представлявал Ню Йорк през 80-те години на миналия век - алчност, грешни политики, ширещ се расизъм. Филмът от 90-та година се оказва провал обаче. Основните критики са за темпото, твърде големия фокус върху героя на Том Ханкс и залитането към комедийното при пресъздаването на по-скоро драматичната книга. Самият режисьор Брайън де Палма признава, че са допуснати някои грешки във филма.

8. Алената буква (1995)

Докосващата история на млада жена, осъдена от обществото, защото е родила незаконно дете. Заклеймена и отритната от пуританите, отчаяно бореща се за своето дете, и с тесногръдието на околните. Едва ли някой си е мислел, че подобна история може да бъде провал и в киното. И все пак филмът от 1995 г. е живото доказателство. Дори участието на Деми Мур и Гари Олдман не прави нещата по-добри. Критиките са основно за твърде свободните промени и разминавания в историята, включително самия край. А филмът е с внушителен брой номинации за "Златна малинка".

7. Златният компас (2007)

Книгата се радва на доста голям успех. Историята е вълнуваща, наситена с грабващи детайли и обрати. Филмът обаче някак не можа да се справи с пресъздаването й. Никол Кидман и Даниел Крейг са страхотни актьори, но със сигурност не блестят особено в "Златния компас". Критиките са по всички линии, включително ефектите и неспособността да се обхванат всички ключови моменти от книгата. Фактът, че толкова години след първия филм нямаше първоначално планираното продължение, говори достатъчно...

6. Двестагодишният човек (1999)

Мнозина може и да харесват филма с Робин Уилямс, но ако говорим за успешно пресъздаване на силен сюжет от книга, то със сигурност не е това. Критиката е основно по линия на факта, че научна фантастика е превърната в романтично-комедиен филм. Който е чел "Позитронният човек" на Айзък Азимов и е фен на фантастиката, няма да остане особено впечатлен от филма от 1999 г.

5. Котката с шапката (2003)

Влиянието на феномена д-р Сюс не може да бъде отречено. И въпреки това решението да екранизираш кратка детска история като "Котката с шапката" само по себе си изглежда рисково. Две отегчени деца у дома в дъждовен ден и Майк Майърс с костюм на котка, много грим и голяма шапка всъщност успяват да съсипят детската история, хуморът е сметнат за неподходящ, насилието е в повече, рейтингът е убийствено нисък, а критиките са смазващи.

4. Пътеводител на галактическия стопаджия (2005)

Въпреки успеха на комедийната поредица, която се е превърнала в любима за много хора по света, филмът като цяло не беше приет добре. На моменти сюжетът е тромаво пресъздаден, хуморът не е толкова добър, колкото в книгата, а диалогът на героите подхожда повече за книга, отколкото за филм.

3. Пърси Джаксън и боговете на Олимп (2010)

Сюжетът е повече от добър - супергеройски сили, гръцки богове, интересни персонажи, любопитна история. И все пак крайният резултат не беше особено впечатляващ - рейтингът на публиката беше нисък, а някои дори го определиха като много бледа сянка на филмите за Хари Потър.

2. Кери (2013)

За феновете на Стивън Кинг филмът от 2013 г. беше почти обиден. За всеки, чиято коса е настръхвала от романите на гения, екранизацията на Кимбърли Пиърс като цяло беше слаба. Ниският рейтинг на филма най-точно показва разочарованието на феновете, които явно са имали твърде високи очаквания към пресъздаването на историята. Ако все още не сте наясно със сюжета, по-добре прочетете книгата, вместо да си губите времето с филма.

1. Били Батгейт (1991)

Книгата на Доктороу се радва на награди и значителен успех, затова и се струва апетитна хапка за студиата и шанс за престижни филмови награди. Събран е силен актьорски състав - Дъстин Хофман, Никол Кидман, Брус Уилис. За повечето хора е странно 53-годишният Хофман да изиграе млад гангстер в разцвета на 30-те си години, но киното познава и по-сериозни трансформации. И все пак, Кидман и Уилис също не блесват особено във филма. В крайна сметка е определен като скъпоструващ провал, не успял да пресъздаде вълнуващата история и опасния живот на гангстера от Бронкс през 30-те години на миналия век. Рейтингът на публиката също си казва думата - филмът е разочарование за мнозина.

Imasmi web loading