Здраве

Танците могат да спрат стареенето на мозъка

08:56, April 29, 2021 | От New Me

                Танците могат да спрат стареенето на мозъка

Може ли да има по-добри новини?

С напредването на годините ние страдаме от спад в умствената и физическата сила, който може да се влоши при състояния като болестта на Алцхаймер. Ново проучване показва, че възрастните хора, които рутинно участват във физически упражнения, могат да обърнат признаците на стареене на мозъка, а танците имат най-добър ефект.

„Упражнението има благоприятен ефект в забавяне или дори противодействие на възрастовия спад на умствените и физическите способности“, казва д-р Катрин Рехфелд, водещ автор на изследването, базирано в немския център за невродегенеративни заболявания. „В това изследване показваме, че два различни вида физически упражнения (танци и тренировки за издръжливост) увеличават площта на мозъка, която намалява с възрастта. За сравнение, само танцуването доведе до забележими промени в поведението по отношение на подобрен баланс."

Възрастните доброволци със средна възраст от 68 години са били изследвани година и половина, като през това време или са изучавали танцови съчетания, или са тренирали за издръжливост и гъвкавост. И двете групи показват увеличение в хипокампусната област на мозъка. Това е важно, тъй като тази област може да бъде предразположена към намаляване с напредването на възрастта и е засегната от заболявания като болестта на Алцхаймер. Тя също играе ключова роля в паметта и ученето, както и поддържането на баланс.

Докато предишните изследвания показват, че физическите упражнения могат да се борят с възрастовия спад на мозъка, не беше известно дали един вид упражнения може да бъде по-добър от друг. За да се оцени това, тренировъчните процедури, дадени на доброволците, се различават. Д-р Рефелд обяснява: „Опитахме се да осигурим на възрастните хора в танцовата група постоянно променящи се танцови съчетания от различни жанрове. Стъпки, скорост и ритми бяха променяни на всеки две седмица, за да ги поддържат в постоянен учебен процес. Най-предизвикателният аспект за тях беше да си припомнят съчетанията под натиска на времето и без никакви подсказвания от инструктора."

Смята се, че тези допълнителни предизвикателства отчитат забележимата разлика в баланса, проявена от тези участници в танцовата група. Д-р Рехфелд и нейните колеги надграждат това изследване, за да изпробват нови фитнес програми, които имат потенциал да увеличат максимално анти-стареенето върху мозъка.

Д-р Рефелд завършва със съвет: "Вярвам, че всеки би искал да живее независим и здравословен живот, колкото е възможно по-дълго. Физическата активност е един от факторите на начина на живот, които могат да допринесат за това, противодействайки на няколко рискови фактора и забавяйки свързания с възрастта спад. Мисля, че танците са мощен инструмент за поставяне на нови предизвикателства пред тялото и ума, особено в по-напреднала възраст. "

Imasmi web loading