Вдъхнови се

Те протягат ръка на социално слаби деца

20:10, February 25, 2018 | От Деа Манолова

                Те протягат ръка на социално слаби деца

Млади хора лекуват безплатно и дори събират пари помежду си

А ти пък младите, от младите нищо не става....Надали не сте попадали поне веднъж на тази реклама. А така някак между другото има млади хора, които не просто стават, които не просто стават много, а могат да протягат ръка и на другите. Да помагат, да бъдат солидарни, да бъдат бъдеще и да подаряват здраве...

Eмилиян Манолов е един от тях. С колегите му са последен курс дентална медицина. Решават до юни да лекуват социално слаби деца. За решенията, трудностите, възможностите и вижда ли бъдеще у нас – говори един млад човек.

Как се роди идеята да помагате на социално слаби дечица?

Идеята не е моя, нито пък е нова. Хората в градовете, в които има факултети по дентална медицина, от много време имат възможност да се лекуват при студенти и специализанти под надзора на преподаватели. Практиката под контрола на преподаватели е част от обучението по медицина и дентална медицина. Така създаваме нови лекари. Цените за лечение във факултетите по дентална медицина са символични и целта им е да покрият материалите. Децата без родители (в домове или в приемни семейства) са освободени от тези такси, а за социално слабите деца обикновено с колегите заплащаме таксата на университета.

Сигурно ще има хора, които ще си кажат - правят си реклама, защото така и така има бройка деца, която трябва да лекуват...

Да, съществуват нормативи за практическа работа, която трябва да извършим. Логично е, как бихте седнали да ви лекува току-що завършил зъболекар, който не е практикувал до момента с реален човек? Нормативите обаче в повечето случаи са напълно постижими. Аз и колегите от моята група сме вече в 5-ти курс, летен семестър. Това е последният семестър преди държавния стаж. Ако до момента не сме работили и не сме покрили нормативите си, вече е малко късно. И въпреки това не виждам нищо лошо да помагаме безплатно на деца, които не могат да си позволят частен зъболекар. Дори някои от нас да го правят заради норматива за извършена практическа работа, има ли губеща страна в случая? Детето получава безплатно лечение, студентът получава заверка на семестъра и най-вече придобива опит, университетът получава положително медийно внимание. Кой е ощетен в случая?

Често социално слабите родители се притесняват заради тежката ситуация, в която са. Ако се възползват от предложението ви, ще могат ли да разчитат да се запази в тайна?

Разбира се. Медицинската информация е особен вид лична информация, която се защитава от много строги закони. Като лечебно заведение ние сме длъжни да спазваме тези закони. Разбира се, заведението е и учебно, т.е. едновременно в залата ще присъстват още 10 студенти, които ще имат достъп до пациента и неговата документация. Но никой няма да си позволи да споделя тази информация с други лица или в социални мрежи. Защото освен че е неморално, всеки знае какви могат да са санкциите.

Не спирате дотук - предлагате дори да помогнете с транспорта, за да дойдат децата в кабинетите.

При децата в домове обикновено с тях идва възпитател, който носи отговорността за тях, съответно с личен автомобил или градски транспорт. При социално слабите деца можем да заплатим транспортните разходи (разбира се, в рамките на разумното, не можем да покриваме разходи с такси) с градски транспорт.

Имате ли наблюдения много ли са хората, които не могат да си позволят често да посещават стоматолог?

В София има много, но в провинцията, където заплатите са по-ниски, са доста повече. Стоматологичните материали са скъпи, отговорността на стоматолога е голяма, колкото и странно да звучи това на хората. Стоматологът се бори с патологични процеси в главата. Инфекциозните патологични процеси на такова място в тялото, освен че са много болезнени, могат да са и много опасни. Затова стоматологът изисква справедливо заплащане, защото отговорността за лечението и евентуалните усложнения е негова. Стоматологичните услуги в България са едни от най-евтините в Европа. Но на фона на жизнения стандарт, все още за много хора остават скъпи. Много е важно хората да наясно с едно – най-евтино е да се лекува кариес. Кариесът не прогресира бързо. Лекувайте го навреме. Ако не го лекувате, следва кореново лечение, което е доста по-скъпо. След това идват хирургичните и протетичните методи – изваждане на зъба и замяната му с имплант или мост. Те са най-скъпи. Така че колкото повече чакате, толкова по-скъпо ще става.

Мислите ли, че младите хора като Вас са все по-активни и все по-ориентирани в посока помощ на другите?

Искрено се надявам. Хората трябва най-после да разберат, че омразата, агресията и неразбирането не са продуктивни. Никой не печели от тях. Затова можем да ги заместим с помощ едни към други. Както на мен добри хора са ми помогнали да платя обучението си, така аз искам да помогна на максимален брой семейства.

Мислите ли да останете в България след като завършите?

Не. С тази професия, ако човек се старае, може да живее добре и в най-малкото село, и в най-големия град. А аз не целя да трупам състояние, защото ми трябва много малко, за да съм щастлив. Така че към емиграцията не ме тласка желание да се давя в пари, както биха си помислили повечето хора. Тласкат ме беззаконието, безпринципността и безнаказаността. За които вината не е в държавното управление. А в българския народ.

Как да се свържат с Вас хората, които имат нужда от помощта Ви?

Аз съм само един от над 700 колеги, които работят с пациенти във Факултета по дентална медицина към Медицински университет – София. Така че не е необходима връзка конкретно с мен. Всеки възрастен човек или дете може да посети Факултета по дентална медицина на ул. „Св. Георги Софийски“ 1 (високата сграда до ВМА). Охраната ще го насочи към съответните учебни зали. Студентите, стажантите, специализантите и преподавателите работят всеки делничен ден по график в различни зали, като предварително записване не се практикува. Всеки може да заповяда и ако има свободен студент, той ще го приеме, консултира и лекува под надзора на преподавател.

 

Imasmi web loading