Топ 10 приключенски филми, които трябва да гледате

Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006) Poster

Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006) Poster

Автор: New Me

07 Май 2019

Добрите филми никога няма да ни омръзнат и обичаме да се връщаме към тях от време на време, независимо колко години са минали от създаването им. 

Затова днес ще ви поднесем 10 предложения за приключенски филми - някои от тях може да спадат едновременно и към други жанрове, но сюжетите им проследяват някои от най-великите истории, пресъздадени в киното. 

Властелинът на пръстените (2001/2002/2003)

Не можем да се сетим за по-епично приключение от това на Фродо по пътя му към унищожаването на пръстена. Великолепна книга, екранизирана по неповторим начин. "Властелинът на пръстените" си остава един от най-големите шедьоври на фентъзи киното, но смело можем да го поставим и в тази класация, при това на челно място.

Индиана Джоунс (1981/1984/1989/2008)

Която и да е любимата ви част от поредицата, не можете да отречете, че историите за изследователя Индиана Джоунс са едни от най-вълнуващите не само за втората половина на миналия век, но и днес. Такъв ярък образ и толкова интересни сюжети, че напълно заслужено Инди намира своето почетно място тук.

Карибски пирати (2003/2006/2007/2011/2017)

Въпреки че зрителският вот отреди значително по-слаб рейтинг за по-късните части от поредицата, първият филм си остава ненадмината класика с безумно доброто превъплъщение на Джони Деп и грабващата пиратска история. "Проклятието на Черната перла" спечели сърцата не само на момчетата, но и на момичетата - приключенски филм от класа. 

Възвръщенецът (2015)

Точно така - филмът, с който Леонардо ди Каприо най-накрая успя да грабне Оскар. При това - съвсем заслужено. Историята не е типичното романтично приключение, даже напротив. На места е тежък и дори труден за възприемане, но "Възвръщенецът" категорично е от филмите, които трябва да гледате поне веднъж. Затова го поставяме и в този списък.

Великолепната седморка (1960)

Една от най-обичаните истории на всички времена. Макар филмът да е създаден преди повече от половин век, рейтингът му остава много висок дори и днес. И няма как да е иначе със запленяващия сюжет и наситените сцени. Ще успеят ли едни от най-точните и изкусни стрелци да спасят жителите на малко населено място от набезите на банда главорези? Най-вероятно знаете отговора, но все пак не пропускайте да гледате тази тотална класика.

Завръщане в бъдещето (1985)

Някои продължават да се чудят защо този филм е толкова обичан дори и днес, а рейтингът му гони този на "Властелинът на пръстените", макар разликата между двата да е сякаш от земята до небето. И все пак, забавната история във филма от 85-та е грабнала сърцата на милиони зрители по света и е една от най-обичаните приключенски ленти, макар и по свой собствен начин. Съветваме ви да го гледате отново, ще ви накара да се усмихнете и да проследите с интерес какво ще се случи с героите до края.

Танцуващият с вълци (1990)

Тотален шедьовър от 90-те години на миналия век. Може би най-добрият филм с участието на Кевин Костнър (който е и режисьор на лентата) и една от най-затрогващите истории. Освен че ще извърви дълъг и труден път в едно опасно приключение, героят на Костнър ще стигне до сърцето ви с равносметките и изборите, които ще направи. Не пропускайте да го гледате.

Джурасик Парк (1993)

Един изгубен свят, който запленява от първата минута, в която попаднете в него. Изчезнали създания, които крият опасности, тайни и приключения от отминали времена. Как бихме могли да пропуснем именно "Джурасик парк" в този списък? Изключено е - прибавяме го към филмите, които си струва да гледате, дори и да не сте запалени по динозаврите като Рос от "Приятели". 

Шерлок Холмс (2009/2011)

Брилянтният тандем Робърт Дауни и Джъд Лоу ни пренасят в една друга епоха и ни карат да затаим дъх пред огромните мистерии, на които се натъкват. А опитите да отгатнем кой е злодеят в крайна сметка, правят това приключение още по-вълнуващо. Хубавото е, че двете части се въртят сравнително често по телевизията, но не е нужно да чакате до следващия път. Гледайте ги още сега и няма да сбъркате. 

Спартак (1960)

Завършваме класацията с един от най-големите шедьоври на киното не само за миналия век, но и до днес. Ще се изумите как въпреки модерните технологии в киното в наши дни, някои "стари" филми си остават просто ненадминати. Един такъв е "Спартак", който ще ви върне в епохата на Римската империя, във времена на страст, омраза, битки, безстрашни гладиатори и един велик воин. Приключение, което няма да ви се иска да свършва. Филм, който ще ви се гледа отново и отново. Препоръчваме ви го!

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща