Тревожни сигнали за здравето, които дамите пренебрегват

Автор: New Me

01 Март 2021

Телата на жените се променят постоянно, поради което понякога е много трудно да идентифицират проблемите в ранните етапи. Всъщност, средно една жена изчаква около 13 седмици, преди да посети лекар, след като е изпитала симптоми на сериозно заболяване. Ако обаче обърнете специално внимание и на най-малките промени в тялото си, ще можете да поддържате физическото си здраве и да предотвратявате бъдещи проблеми. Вижте за какви промените трябва да бъдете внимателни:

Коремът е подут

За някои жени подуването на корема е нормална част от месечния им цикъл. Но ако не сте предразположени към подуване на корема, и е така повече от две седмици, това може да е първият знак, че има нещо не както трябва. В случай на ендометриоза, коремът може просто да набъбне в даден ден и да се влоши с течение на деня. "Ендо коремът" обикновено е непредсказуем - подуването на корема може да остане в продължение на дни и дори седмици или да изчезне след няколко часа. Освен това, постоянното подуване на корема може да е признак за рак на гърдата или на яйчниците.

На брадичката ви има пъпки

Около 2 седмици преди менструацията, тялото ви увеличава естрогена и прогестерона. Поради тази промяна в нивата на хормоните, може да се появят пъпки по брадичката, която трябва да изчезнат след известно време. Въпреки това, ако постоянно имате пъпки по челюстта или брадичката, това може да означава, че хормоните ви не са добре и трябва да отидете на лекар преди проблемът да се е задълбочил.

Чувствате болка, когато тренирате

Ако често имате болка в тазовата област, когато бягате, вървите и дори стоите прави дълго време, това може да означава, че вашият ендометриум, вътрешният слой на матката, расте извън мястото, където се предполага. В този случай чужди ендометриални клетки свързват вътрешните органи заедно, причинявайки болка и невъзможност за правене на упражнения.

Имате болка в долната част на гърба и краката

Болката в долната част на гърба е доста често срещана по време на месечния цикъл на жената, така че тя може да се счита за нормална. Въпреки това, ако страдате от болка в долната част на гърба и раменете преди, по време на и след менструацията заедно с напрежението на мускулите в тези области, вероятно имате ендометриоза. Други често срещани симптоми на ендометриоза са изтръпване и болка в краката. Този вид болка може да се разпространи върху един или и на двата крака и да се влоши преди цикъла ви.

Има кръвни съсиреци по време на цикъла

Цикълът на всяка жена е различен - може да е по-светъл, по-тъмен, по-тежък и т.н. И е абсолютно нормално, ако забележите съсирек или два от време на време. Въпреки това, ако кръвта ви потъмнее и съсиреците са последователни и огромни по размер, това може да е знак, че имате фиброиди на матката. Тези неракови образувания в матката могат да причинят необичайно кървене и дори проблеми с пикочния мехур.

Не ви е вкусна любимата до скоро храна

Чувствате ли се напълно сити през цялото време и имате затруднения да довършите дори малкото хранене, което сте си сложили? Наскоро ли загубихте напълно апетита си? Всички тези промени в обичайните ви хранителни навици могат да бъдат признак за рак на яйчниците, особено ако са комбинирани с коремна болка и промени в навиците на червата.

Губите косата си

Загубата на коса е един от визуалните симптоми на нисък тестостерон, хормон, който поддържа здравословното производство на коса и неговата поддръжка. Сигурен признак на дисбаланс е къдрава коса на главата, която може да достигне до плешивост с течение на времето. Космите по тялото ви също могат да бъдат засегнати, макар че този симптом може да бъде по-малко забележим, особено ако редовно бръснете краката и подмишниците.

Постоянно ви е твърде студено или твърде горещо

Ако никога не се чувствате комфортно при стайна температура, вероятно имате хормонален дисбаланс. Една от причините за такъв дисбаланс може да бъде в нивата на естроген, хормон, който регулира женската репродукция. Обикновено нивата му се променят през целия си живот, но понякога може да има проблеми с неговото производство в тялото. Нивата на естроген могат да повлияят на телесната ви температура. По правило ниските естрогени причиняват горещи вълни, а високите те карат да ти е студено постоянно.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща