Диети

Три големи мита за диетите

09:30, October 21, 2019 | От New Me

                Три големи мита за диетите

На които не трябва да вярваме повече

Почти всеки от нас е прибягвал до диетите. И вероятно повечето са имали ефект, или поне за кратко. Ето какво на какво обаче не трябва да вярваме сляпо за диетите и как да разпознаем, че има опасност при нас от затлъстяване, според диетолози.

Мит 1: Има универсални диети

Например решаваме да се храним с малко калории, изключваме сладкиши, мазнини, бял хляб, тестени изделия и др., и отслабваме. След около 3 седмици обаче организмът привиква към диетичните режими. В този случай разбира, че в отговор на малкото калории, той трябва да мине на ниско горене на калории.

И резултатът, който наблюдаваме - продължаваме да се храним с малко храна, горим повече калории, като се движим повече. Но след около 3 седмици организмът вече не реагира на нискокалорийния внос. Той минава на нисък енергиен разход, за да се справи с диетичното въздействие. Наблюдаваме един феномен - ходим си гладни, но вече не сваляме килограми.

Всеки диетичен режим е предназначен от авторите да компенсира недостатъци на предходен такъв, но това не се случва трайно. 

Мит 2: Има и универсални хранителни добавки

Те действат на различни нива на обмяна на веществата. Едни потискат центъра на глада, за да престанем да ядем в големи количества и така очакваме намаляване на килограмите. Със сигурност обаче това химическо вещество не може да улучи само центъра на глада, без да засегне и други центрове - на сърцето, дишането, бъбреците и др.

Съответно рискът да направим сериозен здравословен проблем е факт. Други действат така, че да ядем и да изхвърляме храната - различните чайове за отслабване. Но те влияят на лигавицата на червата и правят ерозии, а след това могат да доведар дори до рак на червата.

Мит 3: С оперативна намеса можем да се лишим от излишните килограми ефективно

Ако се изрежат съответните участъци на тялото, където са съсредоточени мастните натрупвания, например в областта на корема, ако не сме адаптирали метаболизма си да не поддържа на това място тази маса от мастни клетки, още след изрязването на участъка, те ще се натрупат отново. А и изведнъж мястото става със зърниста структура. Така че и този метод не може да реши трайно проблема с излишните килограми.

Imasmi web loading