Трикове, с които да впечатлиш работодателя

Автор: New Me

09 Март 2020

Според статистиката интервюиращият взема решение дали да наеме кандидат през първите 30 секунди от разговора им. Те могат да оценят маниерите и външния вид на потенциалния служител за толкова кратък период от време. Това означава, че облеклото играе решаваща роля в тази ситуация. Повечето хора знаят, че работодателят няма да оцени небрежност, лош вкус в дрехите и облекло, което е твърде разкриващо. Но понякога нещата не са толкова прости.

Цветът на дрехите ви влияе върху това как другите ви възприемат.

Най-големият уебсайт за развитие на кариерата, CareerBuilder, проведе проучване сред набиращите персонал, за да разбере как възприемат цвета на дрехите, които потенциалните служители избират за интервю за работа. Оказва се, че сивото се свързва с професионализъм и логика. Хората, които носели бели дрехи, се разглеждали като по-организирани, докато черните се свързвали с лидерството. Лилавите и зелени цветове накарали мениджърите да възприемат кандидатите като по-уверени и творчески.

Оранжевият се смята за най-„непрофесионалния“ цвят. Интервюиращите също са склонни да се уморяват бързо от червено и жълто. Сините получили добри отзиви - шефовете смятат, че отборните играчи често избират да носят този цвят.

Дрехите, които са прекалено ярки, може да се разглеждат като предупреждение.

Дрехите, които са прекалено ярки и екстравагантни, могат да показват желание да привлечете вниманието на всяка цена и това може да има отрицателен ефект върху мнението на работодателя. Може да започнат да се съмняват в истинската личност на един кандидат. Дори ако кандидатствате за позиция и работодател оценява креативността, бързото мислене и способността ви да решавате проблеми, по-добре е да избягвате да изглеждате твърде екстравагантни.

Мениджърите съветват да подчертаете най-добрите си черти с необичайни аксесоари като брошка, часовник или интересни очила. Но не прекалявайте! По-добре е да не привличате вниманието към повече от 2 части на тялото наведнъж. И не забравяйте за усещането за стил и добър вкус. Например носенето на слънчеви очила на главата се счита за лош вкус.

Работодателят може бързо да ви отхвърли, ако реши, че няма да се „впишете“.

Преди да се насочите към интервюто за работа, опитайте се да разберете дали има дрес код и как обикновено се обличат служителите на компанията. От една страна, за много професии стриктният дрес-код е най-добрият вариант. Например, носенето на бизнес костюм ще изглежда подходящо в банка, но ако решите да го носите в PR агенция, ще изглеждате като черна овца. Външният ви вид трябва да накара интервюиращия да почувства, че споделяте едни и същи корпоративни ценности и ще може да се впишете. Ако сте твърде различни от останалите служители, подсъзнателно карате работодателят да реши да не ви наема.

Ако сте креативна личност като фотограф, музикант, дизайнер, актьор или журналист, по-добре е да изберете по-спокоен външен вид, който ще подчертае вашия собствен стил. Същото важи и за стартиращите фирми с млади професионалисти, които не обичат да спазват строг дрес-код.

Мениджърът по наемане винаги ще забележи, ако носите нови дрехи.

Ако сте закупили ново облекло специално за интервю за работа, по-добре е да го носите поне веднъж преди да отидете на интервюто. По този начин ще можете да разберете дали се чувствате удобно да носите тези дрехи и ще забележите възможни недостатъци. В противен случай носенето на тези чисто нови дрехи може да се превърне в катастрофа.

Когато се почувствате неудобно в дрехите си, ще се види.

Разбира се, трябва да обърнете достатъчно внимание на външния си вид. Но ако решите да носите нещо напълно необичайно за вас, работодателят ще забележи това. Този вид облекло вероятно ще повлияе на начина, по който се носите и на самочувствието ви.

Не избирайте дрехи, които са твърде тесни или твърде свободни. Обърнете внимание на тъканите, които не се набръчкват твърде много. Според статистиката този проблем с дрехите влияе най-много на самочувствието ни. Не избирайте прическа или грим, които не бихте носили в ежедневието си. Ако се чувствате като себе си, това ще ви помогне да се отворите по време на интервю.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща