Най-доброто, което можете да направите за себе си
Каквото и да правим, не трябва да забравяме, че разполагаме само с едно тяло за целия си живот и трябва да се грижим добре за него, за да сме здрави, щастливи и спокойни.
А здравословната храна е едно от най-силните лекарства, с които разполагаме, за да си осигурим всичко това! Но според мен здравословната храна не трябва да е полезна само за тялото, а и за душата. Затова, освен полезна, трябва да бъде вкусна и да ни доставя удоволствие.
Ето защо реших да събера 80 от най-вкусните, но също така здравословни и полезни рецепти, които съм намирал и споделял с читателите си през годините, в малка електронна книжка, към която всеки може да се обърне тогава, когато има нужда от малко повече аромат, разнообразие и сладост в живота си.
Всички 80 подбрани рецепти са разделени в 7 категории - закуски, основни, супи, салати, десерти, смути, вегетариански.
Ето и как да си приготвите две от тези страхотни рецепти.
Продукти:
4 филии хляб (около 35 г всяка)
150 г зряло авокадо
30 г козе или друго сирене, по избор
10 г сусамово семе
сок от 1/2 лайм или лимон
сол, пипер, лют червен пипер на вкус
Приготвяне:
-
Подбери 4 средни по размер филийки хляб и ги препечи
-
Междувременно намачкай авокадото с помощта на вилица и разпредели пастата по равно върху готовите филийки
-
Поръси с натрошеното сирене
-
Овкуси със сол и пипер на вкус
-
Изстискай отгоре малко сок от лайм или лимон и поръси със сусамово семе и лют червен пипер на вкус
Продукти:
1 с.л. кокосово масло или зехтин
1 голяма глава ситно нарязан лук
2 скилидки намачкан чесън
300 г нарязани гъби
450 г пресен спанак
4 кокоши яйца
шепа нарязан пресен магданоз
Приготвяне:
-
Загрей маслото (зехтина) в голям тиган на средна температура. Добави вътре нарязаните лук и чесън и ги запечи за 2-3 минути, докато омекнат.
-
Добави нарязаните гъби в тигана и запечи всичко за още 3-4 минути. Овкуси със сол и пипер на вкус.
-
Започни постепенно да добавяш спанака в тигана. Трябва да се слага постепенно, по една-две шепи наведнъж. Покрий тигана с капак, за да се задуши всичко и да омекне, а спанакът да се свие по-лесно. Повтори процедурата, докато събереш всичкия спанак в тигана. Разбъркай добре, опитай и ако трябва - добави още подправки по твой вкус.
-
В получената смес в тигана, с помощта на готварска лъжица, оформи 4 кръгли вдлъбнатинки и разбий по едно яйце във всяка от тях.
-
Отново покрий тигана с капак и запечи за още 5 - 6 минути или докато яйчените белтъци се сготвят добре и побелеят.
Изключи котлона, поръси ястието с няколко листа пресен магданоз и сервирай на 2 равни порции.