Вкусно

В кухнята на Страхил: Веган протеинови палачинки с овесени ядки

10:04, November 19, 2020 | От Страхил Иванов

                В кухнята на Страхил: Веган протеинови палачинки с овесени ядки

Най-вкусните палачинки, които някога ще опитате!

Какво по-хубаво от това да започнеш деня си с вкусна, и в същото време – полезна, храна? Днес ще ти представя една рецепта за най-вкусните палачинки, които някога ще опиташ! Те успяват да съчетаят в себе си приятния вкус на банан, ароматен кокос, протеин и разбира се – овесени ядки, без присъствието на животински продукти.

Ако искаш да си направиш бърза закуска, която да не ти отнема много време, но да те засити задълго – то тази рецепта е идеална за теб!

През последните няколко години светът на „палачинките” успя изцяло да измени своя облик. Постоянно се появяват нови и нови рецепти за класически палачинки, с шоколад, или пък направени от зеленчуци (тиквичка, спанак); протеинови такива, или пък – веган. Създават се така, че да успеят да угодят на всеки вкус, дори и на най-претенциозния.

След много опити и експерименти, ти представям рецепта, която ще успее да задоволи глада дори и на хората, които не консумират животински продукти.

Ако искаш да разбереш повече относно продуктите, които са ти необходими, и начина на приготвяне, то продължавай с четенето!

Photo by Nick Karvounis on Unsplash

5 съвета за контрол над стреса

Време за приготвяне – 7-8 минути

Време за готвене – между 10 и 15 минути

Общо време за приготвяне – 20-25 минути

Палачинките могат да бъдат приготвени по няколко начина – като използваш протеин на прах, за да бъдат възможно най-питателни; да включиш млечни продукти, ако не обичаш вкуса на веган алтернативите им; или просто да пропуснеш стъпката с протеина на прах. Това разбира се не променя факта, че палачинките ще се превърнат в твоята любима закуска или снак!

Съставки:

· Един голям узрял банан (или два по-малки) - 110 гр. – може да замениш банана с яйце, ако желаеш палачинките да бъдат по-плътни

· Половин кутийка боровинки или 50 гр.

· 40 гр. кокосово брашно

· 50 гр. овесено брашно

· 120 гр. овесени ядки – аз използвах микс с парченца натурален шоколад

· Три капки ванилова есенция

· 50 мл. кокосово мляко

· Една чаена лъжица кокосово масло

· Една чаена лъжица протеин на прах (аз използвах веган такъв) – може да го изключиш от рецептата, ако не ти допада протеиновия вкус

· Една чаена лъжица сода за хляб

· Щипка сол

· 50 гр. мусковадо

След като ти представих нужните съставки, е време да запретваме ръкави и да преминем към приготвянето на тези ароматни и пухкави палачинки!

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unspla

Какво е циркаден ритъм и защо е толкова важен за тялото?

Начин на приготвяне:

· Слагаме банана в блендер, заедно с овесените ядки, като ги заливаме с много малко количество вряла вода, за да омекнат. Добавяме и кокосовото масло. Блендираме, до получаването на хомогенна смес, след което изсипваме в купа.

pan1.jpg

· Към сместа прибавяме мусковадото и разбъркваме хубаво с телена бъркалка или миксер

pan2.jpg

· След това изсипваме лъжичката сода за хляб, а към нея сипваме няколко капки оцет, за да се загаси содата и да няма онзи натрапчив вкус. По този начин палачинките ще бухнат малко повече от обикновено.

pan3.jpg

· Към тази смес прибавяме солта, ванилията и протеина на прах. След тях – и кокосовото брашно. Важно е да знаеш, че кокосовото брашно винаги се използва в комбинация с друго брашно. Иначе сместа няма да се получи достатъчно гъста.

· Добавяме и овесеното брашно и разбъркваме. Ако искаш палачинките да имат по-плътна консистенция и да не стоят влажни, ще трябва да добавиш още поне 50-60 грама брашно. Бананът дава определена влага на сместа и тя трябва да бъде компенсирана с достатъчно брашно, за да изглеждат палачинките възможно най-добре.

pan4.jpg

· Накрая се изсипват кокосовото мляко и измитите боровинки, като идеята е сместа да бъде по-гъста.

pan5.jpg

· Тиганът се поставя върху предварително загрят котлон, на около 7-8ма степен, след което се намалява до 5-6та. Всичко зависи от котлона и неговата сила.

· Може да използваш кокосово масло, за да не залепват палачинките, но ако брашното е успяло да попие влагата, няма да залепнат и без мазнина.

· Всяка палачинка се пече около минута – минута и половина от всяка страна.

· Накрая се гарнират по твое желание – с тахан, мед, плодове, кокосов чипс или шоколад. Каквото ти пожелаеш!

Photo by Artem Labunsky on Unsplash

Как да контролираш глада и апетита?

Както вече споменах, винаги може да замениш веган алтернативите с млечни продукти. Но с тази рецепта целя да ти покажа, че веган рецептите могат да бъдат много, много вкусни! И определено – полезни!

Рецептата съчетава в себе си добрия вкус и полезното за твоя организъм! Боровинките съдържат антиоксиданти; кокосът – монолаурин, който директно се превръща в енергия от черния ти дроб. А мусковадото е по-здравословната версия на кафявата захар.

Хранителна стойност:

(Получават се между 6-8 палачинки, в зависимост от големината.)

Калории: 1230 kcal Протеин: 38 гр. Въглехидрати: 189,4 гр. Мазнини: 32,3 гр.

Или средно по 154 kcal, 24 гр. въглехидрати, 5 гр. протеин и 4 гр. мазнини в една палачинка.

Imasmi web loading