Този десерт е просто страхотен! Мога да го опиша с едно изречение – сочно шоколадово брауни, покрито с нутела и шоколад.
Този десерт е просто страхотен! Мога да го опиша с едно изречение – сочно шоколадово брауни, покрито с нутела и шоколад. Или с други думи – шоколад + шоколад + нутела + шоколад. :)
Брауни основата е готова за 30 минути, заедно с печенето, а крема с нутела ще приготвите за нула време, докато браунито се пече. В общи линии това е един много лесен и изключително бърз десерт, който в същото време изглежда супер и има впечатляващ вкус.
През изминалия декември приготвих този десерт може би повече от 10 пъти за най-различни поводи. Не случайно тази рецепта влезе в списъка ми с бързи и празнични десерти, толкова е лесен, че винаги когато ви се наложи или имате желание да приготвите някакъв домашен десерт, но нямате много свободно време, можете да се обръщате към тази рецепта.
Вижте още: В кухнята с Веси: Най-вкусното домашно тесто за пица
Искам да използвам възможността да ви честитя новата година. Бъдете много здрави, щастливи и усмихнати. Нека новата година е изпълнена с приключения и прекрасни мигове.
Аз вече си пожелах да имам повече свободно време за семейството, за готвене, снимане, за пътешествия и почивка.
Благодарна съм за всички вас, които следите моите рецепти и ме подкрепяте с прекрасните си коментари.
Честита Нова Година.
За брауни основата:
60 грама черен шоколад
110 грама масло
1/2 лъжичка ванилия
2 супени лъжици бърбън
160 грама кафява захар
2 големи яйца
90 грама брашно
50 грама какао
20 грама млени бадеми (или други ядки по избор, а ако нямате ядки, заместете с брашно)
За шоколадовия крем:
200 грама черен шоколад
50 грама масло
350 грама нутела
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180С и застелете малка тава 20/20см с хартия за печене.
В голяма купа разтопете шоколада и маслото. Към тях добавете ванилията, бърбъна и захарта. Добавете яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко.
В друга купа смесете брашното с какаото и бадемите, след което изсипете при шоколадовата смес и разбъркайте с гумена шпатула докато всички съставки се смесят.
Изсипете сместа е тавата.
** Сместа ще е гъста, но я изравнете с лъжица/шпатула колкото можете.
Печете 20 минути.
Оставете да се охлади 20-30 минути.
Междувременно, в друга купа разтопете шоколада и маслото. Към тях добавете Нутела-та и разбъркайте. Изсипете сместа върху вече изпеченото брауни, украсете с натрошени ядки или настърган шоколад и сложете в хладилник да стегне (1-2 часа).
Сервирайте на стайна температура.