Вкусно

В кухнята с Веси: Чили кон карне

23:10, January 24, 2018 | От Веси Спасова

                В кухнята с Веси: Чили кон карне

Днешната рецепта е идеален вариант за бърза вечеря в работен ден или през уикенда...

Днешната рецепта е идеален вариант за бърза вечеря в работен ден или през уикенда. Това ястие се приготвя сравнително бързо, не е претенциозно и не изисква особено сложни умения или инструменти в кухнята. 

Трябва ви една голяма тенджера, в която ще задушите месото със зеленчуците, можете да добавите и допълнителни зеленчуци по ваш избор.

Вижте още: Брауни с нутела

Ако искате да си направите вкусно хапване за кино вечер, добавете и един пакет с тортили и сте готови с лесен “фингър фууд” за спокойна вечер пред телевизора.

Това е една от рецептите, които приготвяме поне веднъж в месеца, защото я обичаме толкова много и се надявам и вие да я обикнете също като нас.

chili2.jpg

 

Продукти:

3-4 супени лъжици зехтин

1 глава лук, нарязана на ситно

3 скилидки чесън, нарязани на ситно

2 големи червени чушки, нарязани

1 голяма люта чушка, нарязана на ситно

700 грама телешка кайма

1 чаена лъжичка червен пипер

1/2 чаена лъжичка кимион

1/2 чаена лъжичка кориандър

1/2 чаена лъжичка майорана

1 консерва (400 грама) цели домати (или пресни домати, ако предпочитате)

2 супени лъжици доматено пюре

1 супена лъжица захар (по избор)

1 супена лъжица брашно (по избор)

1 консерва (400 грама) червен боб (отцеден)

Сол и пипер на вкус

Вижте още: Най-вкусното домашно тесто за пица

Приготвяне

Загрейте зехтина в голяма тенджера. Добавете лука, чесъна, червените чушки и лютата чушка, и гответе на средно висока температура няколко минути, докато се запържат до златисто. 

chili3.jpg

Добавете каймата и я разбъркайте добре, докато я наситните. Запържете я до златисто, след което добавете подправките – червен пипер, кимион, кориандър, майорана, сол и пипер. Разбъркайте.

След като каймата е запържена и водата, която каймата е пуснала, се е изпарила, добавете доматената консерва и пюрето. Разбъркайте добре и гответе около 15 минути или докато почти цялата вода се изпари и остане само гъст сос.  

Добавете лъжичка захар, ако доматите са кисели и  лъжичка брашно в случай, че искате да сгъстите допълнително соса.

Добавете боба и разбъркайте. Овкусете допълнително със сол и пипер, ако желаете.

Сервирайте с тортила, такос или сварен бял ориз.

Гарнирайте с нарязана на ситно зелена салата, айсберг, рукола, спанак, настъргано сирене или кашкавал, пресни домати или други зеленчуци по избор.

chili.jpg

Imasmi web loading