Опитвали ли сте някога вълшебната комбинация от шоколад с кестени? Два страхотни аромата в едно!
Опитвали ли сте някога вълшебната комбинация от шоколад с кестени? Два страхотни аромата в едно!
Тези тортички са не само много шоколадови, но и носят прекрасните аромати на кестените, с лек дъх на ром. Сигурна съм, че ще се влюбите в рецептата. Тя е доста по-лесна, отколкото може би изглежда. Има много варианти за презентация и сервиране - дори и да нямате сладкарски рингове, можете да я направите на отделни порции в чаши или под формата на една по-голяма торта.
По нашите ширини трудно се намира готово кестеново пюре, но вие можете да си направите домашно, което би било и доста по-бюджетен вариант. Уверявам ви, че няма нищо сложно в приготвянето на кестеново пюре. По-досадната част е може би чистенето на кестените, но пък определено си заслужава.
Много често готвя по-голямо количество кестени, почиствам ги, след което ги сладам във фризера за моментите, в които ми потрябват. Кестеново пюре не съм замразявала, но то се приготвя доста бързо и лесно, ако имате готови изчистени кестени под ръка.
Приятно готвене!
Продукти за основата:
150 грама бисквити, фино смлени
75 грам масло, разтопено
1 супена лъжица пудра захар (по желание)
Продукти за шоколадовия мус с кестени:
160 грама черен шоколад
40 мл. сладкарска сметана, подсладена
6 големи жълтъка
80 грама захар
1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт
250 грама пюре от кестени
1 супена лъжица ром
Продукти за шоколадовия ганаш:
100 грама черен шоколад
30 мл. сладкарска сметана
**Подсладена разбита сметана за декорация
Преди да опиша начина на приготвяне, искам да ви кажа вариантите за сервиране:
1) Малки кръгли тортички - ако имате ацетатна лента и сладкарски рингове можете да приготвите лесно тази рецепта под формата на малки кръгли мус тортички, както съм показала на снимките. За целта – поставете 4 сладкарки ринга върху равно плато, застлано с хартия за печене. Поставете по едно парче ацетатно фолио по цялата вътрешна дължина на ринговете. Парчето трябва да е достатъчно дълго, за да обходи целия ринг от край до край. Ако нямате ацетатно фолио, можете да намажете стените на ринговете с масло, но не мога да гарантирам дали ще се извадят после лесно. Оставете ринговете настрана докато приготвите всичко останало.
2) 1 по-голяма цяла торта (размер 15-16см) – за целта ще ви трябва форма за торта с падащо дъно. Махнете дъното, намажете стените на формата с масло или застелете с ацетатно фолио, поставете формата върху плато за сервиране. Тук можете да ползвате директно платото, в което ще сервирате десерта – в този случай не е нужно да го застилате с хартия за печене. Ако ползвате някакво друго плато и после искате да прехвърлите десерта, задължително застелете с хартия за печене – с нея ще ви е по-лесно после да прехвърлите десерта в желаното плато.
3) индивидуални порции за сервиране в чаша или бурканче – тук не е необходимо да правите никаква подготовка.
За да приготвите бисквитената основа:
В голяма купа разбъркайте бисквитите с маслото. Добавете пудра захар в случай, че бисквитите, които ползвате не са достатъчно сладки. Разпределете сместа между формите за сервиране, след което, с помощта на чаша с плоско дъно или лъжица притиснете сместа по дъното и я изравнете. Сложете в хладилник докато приготвите муса.
За да приготвите шоколадовия мус с кестени:
В голяма купа сложете сметаната и шоколада. Загрейте в микровълнова фурна или на водна баня, докато сметаната се загрее и шоколадът започне да се топи. Разбъркайте добре, докато целият шоколад се разтопи и сместа стане лъскава и гладка. Оставете настрана.
В малка касерола сложете жълтъците и захарта. Разбийте с бъркалка леко, докато получите жълта хомогенна смес. Сложете на котлона и започнете да загрявате сместа на ниска температура. Добавете ванилията и гответе сместа, разбърквайки постоянно, докато захарта се разтопи. Започнете с по-ниска температура докато темперирате яйцата, след което увеличете малко температурата на котлона и гответе сместа докато се сгъсти, като бъркате постоянно. След като сместа се сгъсти и захарта се разтопи, махнете от котлона и добавете към шоколадово-сметановата смес. Разбъркайте докато всичко се смеси добре.
*** Внимавайте с жълтъците. Започнете с ниска температура. След като захарта започне да разтопява, сместа ще започне да се сгъстява много бързо, затова бъркайте постоянно и не я изпускайте от поглед.
Към шоколадово яйчната смес добавете кестеновото пюре и лъжица ром и разбъркайте добре. Разпределете сместа между формите за сервиране и сложете в хладилник да стяга.
Междувременно пригответе ганаша: в малка купа сложете сметаната и шоколада. Загрейте на котлона, в микровълнова фурна или на водна баня докато сметаната се загрее и шоколадът се разтопи. Разпределете ганаша между формите за сервиране и пъхнете отново в хладилник за около 3-4 часа.
Преди сервиране декорирайте с разбита сметана или друго по избор.