Вкусно

В кухнята с Веси: Портокалово-шоколадови профитероли

12:18, November 30, 2017 | От Веси Спасова

                В кухнята с Веси: Портокалово-шоколадови профитероли

Елегантни, красиви, вкусни, неустоими, лесни, празнични...

Елегантни, красиви, вкусни, неустоими, лесни, празнични – моите портокалово-шоколадови профитероли.

Не се колебайте, щом четете тези редове, значи сте в правилната посока и тя е само една – да приготвите тези вълшебни хапки с вълшебен шоколадов мус и лека сметана.

Не се плашете от дългия списък с продукти и инструкции - знаете, че винаги се опитвам да бъда детайлна и подробна за ваше улеснение (надявам се).

Приятно готвене :)

profi1.jpg

Продукти за масленото тесто:

80 грама масло, на стайна температура
70 грама пудра захар
щипка сол
1 малко яйце
1/4 чаена лъжичка ванилов екстракт
120 грама брашно
15 грама какао

Продукти за пареното тесто (за 25 профитероли):

150 мл вода
60 грама масло
1 супена лъжица захар
80 грама брашно
щипка сол
2 средно големи яйца

За портокалово-шоколадовия мус:

100 мл прясно изстискан сок от портокал
210 грама черен шоколад, нарязан на парчета
3 жълтъка
40 грама захар
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
1/2 чаена лъжичка портокалов екстракт
90 мл. сладкарска сметана

За сметаната:
150 грама подсладена сладкарска сметана
1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт

profi2.jpg

За да приготвите масленото тесто:

Разбийте маслото, захарта и щипка сол в голяма купа с миксер до пухкавост. Добавете яйцето и ванилията и продължете да разбивате още минута. Добавете брашното и какаото и разбийте с приставка за тесто или размесете с ръце до получаването на тесто. Омесете тестото с ръце, докато стане гладко и оформете във формата на диск. Покрийте с фолио и сложете в хладилник да стегне за около 2 часа или за една нощ.

Вижте още: В кухнята с Веси: Най-вкусното домашно тесто за пица

За да направите профитеролите:

Загрейте фурната на 200 C с вентилатор.

В средно голяма тенджера сложете водата, маслото и захарта, Загрейте на средно-висока температура докато сместа започне да ври, а маслото и захарта се разтопят. Намалете температурата на котлона и добавете брашно към врящата вода с масло наведнъж, и бързо започнете да разбърквате с дървена лъжица докато се получи гладко тесто, което се отделя от стените на тенджерката.
Махнете от котлона и добавете яйцата, едно по едно, като разбърквате добре след всяко с дървената лъжица докато получите гладко и лъскаво тесто.

Застелете плитка тава с хартия за печене.

Изсипете тестото за профитеролите в пош с голям кръгъл накрайник. Оформете средно-големи топки, еднакви по размер, на разстояние една от друга.

За да сглобите профитеролите за печене:

Извадете масленото тесто от хладилника и махнете фолиото.

Поставете тестото между два големи листа хартия за печене и разточете на 3 мм.

Поставете разточеното тесто в камерата за 10 минути да стегне.

Извадете тестото от камерата и с помощта на кръгла форма за сладки изрежете достатъчно кръгове за всички профитероли – кръговете трябва да са по 5 мм, по-широки от топките профитероли. Поставете по един кръг от масленото тесто върху всяка топка профитероли. Леко натиснете в центъра за да се залепят кръговете за пареното тесто. Не натискайте много (тук можете да видите снимка на този процес).

Веднага сложете във фурната и печете на 200 С около 20 минути. Намалете температурата на 180 С и печете още 20 минути. Открехнете леко вратичката на фурната и печете още 10 минути, след което изключете фурната и извадете профитеролите. Оставете ги да изстинат напълно.

Вижте още: В кухнята с Веси: Двойно шоколадови тортички с кестени

За да приготвите муса:

В малка тенджерка/касерола загрейте портокаловия сок на средно висока температура. Загрявайте до момента, в който започне да ври и свалете от котлона. Прецедете през фина цедка и изсипете върху шоколада в малка купа. Разбъркайте добре с малка лъжичка докато шоколадът се разтопи и се получи лъскава гладка смес. Оставете настрана.

В малка тенджерка разбийте яйцето и захарта до бледо жълто. Добавете ванилията и портокаловия екстракт и започнете да готвите сместа на средна температура, като разбърквате постоянно, докато захарта се разтопи. Започнете с по-ниска температура докато темперирате яйцата, след което увеличете малко температурата на котлона и гответе сместа докато се сгъсти, като бъркате постоянно. След като сместа се сгъсти и захарта се разтопи, махнете от котлона и добавете при шоколадово-портокаловата смес. Разбъркайте, докато всичко се смеси добре и оставете да се охлади напълно.

Междувременно разбийте сметаната до меки върхове, след което добавете към изстиналата шоколадова смес. Разбъркайте с гумена шпатула и прехвърлете в пош с кръгъл накрайник.

За да сервирате профитеролите:

Разбийте и другата сметана с малко ванилов екстракт и я прехвърлете в пош с кръгъл накрайник.
Разрежете профитеролите на две и напълнете с един слой от муса и един от сметаната. Сервирайте веднага.

profi3.jpg

Imasmi web loading