Лесен и божествено вкусен десерт
Още страхотни рецепти от Веси Спасова вижте тук
Не само, че тази рецепта е лесна и вкусна, но и в нея можете много лесно да адаптирате любими за вас вкусове. Този крем от маскарпоне е класика в моята кухня. Толкова е лек и вкусен, а също така се комбинира перфектно с много видове плодове, подходящ е за торти, палачинки, кексчета и много други десерти.
При този десерт можете да експериментирате с вкусовете свободно – добавете натрошени бисквитки, сушени плодове, настърган или натрошен шоколад, любими ядки – каквото ви е на сърце. А когато видите колко лесно се приготвя кремът, ще ви стане любим, както е и на мен.
За черешите:
700 грама череши, изчистени
100 грама захар
1 чаена лъжичка лимонов сок
За маскарпонето:
5 жълтъка
90 грама захар
300 грама маскарпоне
150 мл сладкарска сметана
1/2 чаена лъжичка ванилия
За черешите:
Сложете черешите, захарта и лимоновия сок в малка тенджерка. загрейте на средна температура докато захарта се разтопи и черешите започнат да пускат соковете си. Веднага след като се разтопи захарта махнете от котлона и прецедете през фина цедка. Сиропът можете да запазите за свежи напитки или друга рецепта по ваш избор, а черешите оставете да се охладят до стайна температура.
За маскарпонето:
Сложете жълтъците и захарта в малка тенджерка. Разбъркайте с бъркалка или миксер докато получите лек и бледожълт крем. Включете котлона на средна до средно-висока температура и започнете да загрявате жълтъците. Ако не сте сигурни в силата на котлоните си, започнете с по-ниска температура и постепенно увеличете до средно висока температура. Докато готвите жълтъците разбърквайте постоянно с бъркалка (т.н. тел) докато захарта се разтопи напълно и жълтъците станат горещи. Гответе още минутка-две докато сместа се сгъсти. Снемете от котлона, оставете настрана да се охладят напълно. Разбърквайте ги от време на време, за да не хванат коричка.
В голяма купа разбийте сметаната до меки върхове. Оставете настрана.
В голяма купа сложете маскарпонето и ванилията. Разбийте с миксер за минутка, докато маскарпонето се отпусне. Когато жълтъците изстинат, ги разбъркайте още веднъж за около минута, за да възвърнат пухкавостта си.
Добавете охладените жълтъци към маскарпонето и разбийте с миксер или с бъркалка. Добавете сметаната и разбъркайте с гумена шпатула.
За да сглобите:
Най-лесно ще е да ползвате пош, за да вкарате чисто и леко маскарпонето в бурканчетата или чашите. Ако нямате пош, изполвайте лъжица. Във всяка чашка изсипете по един слой от маскарпонето, след което един слой от черешите и пак маскарпоне. Повторете стъпките докато запълните чашите догоре.
Оставете в хладилник за няколко часа.