Защото всички обичат сезона на ягодите
Още страхотни рецепти от Веси Спасова вижте тук
Приготвянето на тази торта е едно от най-готините неща, на които можете да отдадете малко от свободното си време в сезона на ягодите.
Може би се плашите от дългия списък с продукти и инструкции, но ви уверявам, че приготвянето на тази торта не е никак сложно, а най-хубавото е, че можете да приготвите всички компоненти от тортата предварително и да сглобите точно тогава, когато ви трябва.
Сладкарският крем се приготвя бързо, но изисква охлаждане в хладилник поне няколко часа и дори една нощ, което го прави идеален за предварително приготвяне. Този крем можете да ползвате и за пълнеж на еклери, понички, трайфъл или основа за сладолед.
Целувчените блатове са също лесни за приготвяне, разбиват се 10-тина най-много 15 минути, затова, ако имате настолен миксер това ще е моментът, в който можете да го използвате и да си улесните работата. След изпичане блатовете изискват няколко часа охлаждане, но не ги прибирайте в хладилник, защото от влагата ще омекнат. Тези блатове се съхраняват на тъмно и сухо място.
А сосът от ягоди е едно от любимите неща у дома.. приготвям го почти всяка седмица, дори и със замразени ягоди, когато няма пресни. Приготвя се бързо и лесно, а можете да го охладите във фризер, ако сте притиснати от времето.
Този сос е подходящ също за палачинки, филийка с масло за закуска, понички, мекици, пълнеж за всякакви донъти, еклери или добавка към пудинг, крем.
Тази торта трябва да бъде сглобена в деня на консумация, защото целувчените блатове бързо поемат от влагата на крема и омекват, затова не се изкушавайте да я сглобите предварително.
Продукти за крема:
400 мл. + 200 мл. сладкарска сметана
100 грама захар
6 големи жълтъка
60 грама нишесте
40 грама или 2 супени лъжици масло, на стайна температура
Продукти за целувчените блатове:
6 средно големи белтъка (180 грама)
350 грама захар
Щипка лимонтузу
1/2 лъжичка ванилия
1 чаена лъжичка нишесте
Продукти за ягодовия сос:
200 грама ягоди
75 грама захар
Щипка сол
Допълнително ягоди за украса
Начин на приготвяне:
За да направите крема, сложете сметаната в малка тенджера и я загрейте на средна температура. Сметаната трябва да стане гореща, но да не завира силно.
Междувременно смесете жълтъците със захарта и разбъркайте добре с вилица или бъркалка.
Когато сметаната стане гореща, започнете да я добавяте към жълтъците като разбърквате постоянно и бързо. Добавете половината от сметаната докато темперирате жълтъците, след което добавете нишестето и продължете да разбърквате бързо докато се смесят добре.
След това добавете останалата сметана, разбъркайте и върнете цялата смес обратно в тенджерата. Сложете отново на котлона и гответе на средно-ниска температура, докато сместа се сгъсти. Бъркайте постоянно и енергично. Сместа не трябва да завира силно, затова намалете температурата на котлона, ако е по-силен.
Махнете от котлона и добавете маслото. Разбъркайте добре, докато се абсорбира от сместа.
Прецедете през фина цедка в чиста купа и оставете леко да се охлади, като разбърквате често, след което поставете парче прозрачно фолио директно върху повърхността на крема и сложете в хладилник да се охлади напълно. Това може да отнеме около 3 часа. Можете да направите крема и един-два дни предварително.
Междувременно, докато кремът стяга в хладилника, пригответе целувчените блатове.
Загрейте фурната на 100-110C с вентилатор.
Застелете две тави с хартия за печене. С помощта на молив и кръгла чиния или ринг с диаметър 16 см очертайте 3 кръга върху хартията. Оставете настрана. Сложете белтъците в голяма купа, ако ползвате ръчен миксер или в купата на настолният ви миксер.
Разбивайте ги докато получите меки върхове, след което започнете бавно да добавяте захарта като изчаквате всяка част да се абсорбира.
Добавете лимонтузуто и продължете да разбивате, докато получите много гъст и лъскав крем. Накрая добавете и ванилията и нишестето и разбийте за половин минута или докато се смесят добре.
***Цялото разбиване отнема около 10-15 минути.
***Захарта трябва да се разтвори напълно
Разпределете целувчения крем между трите кръга, които очертахте и изравнете колкото е възможно, но не е необходимо да сте много взискателни дори и блатовете да не са съвсем равни или кръгли, тортата пак ще е красива.
Печете 75 минути, след което отворете леко вратата на фурната и оставете блатовете да изстинат напълно вътре.
Междувременно пригответе ягодовия сос:
В малка тенджера или касерола сложете ягодите и ги пасирайте – може фино или да оставите малки парченца ягоди, вие изберете. Добавете захарта, ванилията и щипка сол.
Загрейте и гответе ягодовата смес на средно-висока температура докато захарта се разтопи и сосът се сгъсти. Ягодите ще пуснат много сокове когато се загреят, но по-голямата част ще се изпарят и ще остане гъст сос, наподобяващ сладко от ягоди.
Разбърквайте ягодовата смес докато я готвите почти постоянно, за да не загори. Цялото нещо отнема около 15 минути.
Оставете да се охлади до стайна температура.
***Можете да приготвите ден-два или повече предварително като съхранявате в хладилник, докато ви потрябва.
Преди да сглобите тортата, извадете вече охладения сладкарски крем от хладилника. Разбийте останалата сметана в друга купа до твърди върхове и нежно я добавете към крема. Разбъркайте внимателно докато се смесят добре.
За да сглобите тортата:
Поставете един целувчен блат върху плато за торта. Покрийте го с един слой от крема, след това поръсете със сладкото от ягоди. Повторете с другите два блата и накрая украсете с пресни ягоди.