Важна, важна колко да е важна водата?

Автор: New Me

01 Юли 2017

В непоносимите жеги надали се разделяте с бутилката вода. Сто процента отвсякъде ви съветват да пиете поне по няколко литра. Докато температурата не спира да се покачва, защо да не поговорим за някои интересни факти за водата?

Започваме с един добре известен факт – 70% от човешкото тяло е вода. С нея на практика прочистваме организма си от вредните токсини. И обратното – при липсата на вода може да се стигне до много сериозни проблеми.

Колчеството вода, от което имаме нужда, се определя от различни фактори, сред които възрастта и теглото. Освен това има храни, които сами по себе си набавят вода в организма – плодове, зеленчуци, супи. В същото време храни като меса, солени ястия, тестени изделия предизвикват нужда от повече течности. Причината е, че те не просто изсмукват водата в тялото ни, но и се налага допълнителна, за да бъдат преработени.

Много е важно при жажда да не приравняваме водата с газирани напитки, чай и кафе. Такива напитки съдържат в себе си различни примеси, които карат тялото ни да изпитва още по-голяма жажда. Съдържанието на кофеин може да подейства като диуретик, а това може да попречи на хидратирането на целия организъм.

Интересен факт е, че в момента, в който усетим жажда, губим 1% от водните запаси. По време на физическа дейност, загубата на тегло от тялото е в резултат на загубени водни запаси, а не мазнини. Затова за болни хора и редовно трениращи е изключително важно да приемат достатъчно вода, за да могат да се възстановят. Освен това не забравяйте, че тя помага за оросяването на крайниците и мозъка и предпазва от редица сериозни болести.

Вижте още:

Първото, което видите на тези рисунки, издава характера

Датата на раждане = какъв човек си

Не на цигарите или черно-бели сънища?

Чертите, които притежават успешните хора

(Не)познатият Титаник

Как да се харесваме и да сме щастливи?

Как да стопите ледовете във всеки разговор?

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща