Книги и филми

Вечните филми на Стефан Данаилов

12:01, November 27, 2019 | От New Me

                Вечните филми на Стефан Данаилов

В памет на любимия актьор

27 ноември 2019 г. ще остане една от най-тъжните дати не само за любителите на киното и театъра, но и за всеки българин. На този ден ни напусна един от последните велики актьори от "старата" школа - неповторимият Стефан Данаилов.

Оставил неизличима следа в историята на българското кино и в живота, името му ще свети ярко още дълго, след като си отишъл. В памет на любимия актьор на няколко поколения, нека си спомним вечните му филми.

Дами канят (1980)

Култов филм, родил култови реплики. Едва ли има някой, който не е чувал "Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?" и да не се е смял до сълзи на "Дами канят". Сигурно не сте го гледали отдавна, затова горещо ви препоръчваме да си припомните перипетиите на очарователния автомобилен инструктор, който попада в редица заплетени ситуации с жените, на които преподава. Освен на Стефан Данаилов, в този филм ще можете да се насладите и на други големи актьори като Невена Коканова, Цветана Манева, Георги Русев, Мария Статулова и др.

7 незабравими филма с Георги Парцалев

Топло (1978)

Убийствена комедия, която не можем да спрем да гледаме отново и отново. Как живеят хората в една кооперация, когато останат на студено и измамени от мошениците, които уж ще им прокарат парното? Отговорът е: трудно, много трудно... Един от мошениците е именно Стефан Данаилов, а в компанията на Тодор Колев, Григор Вачков и тяхното "Sorry" никога не могат да бъдат забравени. Велик филм, наистина велик!

От нищо нещо (1979)

В ролята на ревнивия и по-агресивен съпруг Стефан Данаилов се превъплъщава блестящо. Драмата около биволицата Венетка се завихря с пълна сила, когато героят на Данаилов трябва да установи дали действително животното е изяло ризата на мъжа, с който е заварил жена си, или става въпрос за изневяра. В яда си стига дотам, че убива биволицата, за да провери каква е истината. Оттук е и репликата: "Една биволица почне ли да яде ризи, режи й главата. Биволици се купуват, друго не се купува". Още един шедьовър на българското кино.

Julia Roberts, Kirsten Dunst, Julia Stiles, and Maggie Gyllenhaal in Mona Lisa Smile (2003)

Най-обичаните филми с Джулия Робъртс

След края на света (1998)

Силен и докосващ душата разказ за човешката съдба, белязана от политика, интереси и предразсъдъци. Може ли първата и по детски чиста любов да се запази в годините и да пламне отново? Една по-различна любовна история, която ще ви хване за гърлото и ще ви накара да плачете и да се смеете. И както винаги - изключителен Стефан Данаилов.

Няма нищо по-хубаво от лошото време (1971)

В този интригуващ филм с леко шпионски сюжет ще се насладите на играта както на Стефан Данаилов, така и на Георги Парцалев, Коста Цонев и Наум Шопов. Докъде може да рискува един агент и колко далеч ще стигне, за да се добере до особено важна информация? Ще разберете, ако гледате филма. А дори и да сте го направили вече, със сигурност ще ви е приятно да си го припомните отново. 

Friends Poster 1994

Актьорите, които мразят култовите си роли

Обич (1972)

Изключителен филм, в който ще бъдете покорени от сюжета и играта на Невена Коканова, Стефан Данаилов, Виолета Донева и др. До какво се свежда любовта и къде ще я открие една млада жена. Вариантите са няколко, но не е ясно кой ще предпочете тя. Вълнуващ разказ за човешките взаимоотношения и обичта.

Маневри на петия етаж (1985)

Мъжкото приятелство е изправено пред сериозно предизвикателство заради една командировка до Япония. Кой ще отиде на далечното пътуване и по-важният въпрос - как. Безумно смешен филм с участието на Данаилов, Велко Кънев и Антон Радичев. Остава сред любимите ни филми, които можем да гледаме пак и пак. 

Imasmi web loading