Любопитно

Велики банди, чиито имена са вдъхновени от литературата

09:44, June 04, 2021 | От Тереза Алексиева

                Велики банди, чиито имена са вдъхновени от литературата

Дори не сте подозирали

Четенето на добра литература не е начин “да убием времето”, нищо, че социалната изолация и карантината могат да ни го промотират като такова.

Четенето на добра и смислена литература придава широта на мирогледа и дълбочина на мисълта. То има живителна и трансформираща сила, която рефлектира върху повече сфери на живота ни, отколкото първоначално бихме предположили.

Точно това се е случило и с основателите на някои от най-любимите ни музикални групи - те са прочели нещо и никога повече не са били същите. Нещо повече - те са се идентифицирали с литературен герой или произведение на изкуството толкова силно, че са го превърнали в свой артистичен псевдоним и в своя втора идентичност.

Кои са най-известните банди, чиито имена са вдъхновени от литературата и каква е тяхната история? Разберете в следващите редове.

Джак Никълсън в

Как да останем вменяеми по време на изолацията?

The Doors

Джим Морисън черпи вдъхновение за името на групата си от произведението на Олдъс Хъксли „The Doors of Perception“, или “Дверите на възприятието”. То представлява недълго есе, посветено на начина, по който съзнанието и възприятията търпят промяна под въздействието на халюциногенът мескалин.

Самото изречение, от което пряко произлиза името на групата е включено в “Дверите на възприятието”, но всъщност е написано от Уилям Блейк в “Бракът на Рая и Ада”: „Ако вратите на възприятието можеха да бъдат премахнати, всичко ще изглежда на човека такова, каквото всъщност е: безпределно.”

Coldplay

Обичате Coldplay? А знаехте ли, че всъщност първоначалното име на бандата е било Pectoralz? След това те стават Starfish, а името Coldplay идва в самия край на 90-те, преди бандата да запише първите си сингли.

Защо обаче Coldplay? Това име им е преотстъпено от местен студент, чиято ученическа банда, наречена Coldplay, се разпада и спира да съществува. А откъде произлиза самото име? От една мъничка книжка със събрана поезия на чешкия журналист и преподавател по антична философия Филип Хорки, наречена Child's Reflections: Cold Play.

Снимка на WikiImages от Pixabay

Мистериозната смърт на Едгар Алън По

Uriah Heep

Учудени сте? Значи не сте чели “Дейвид Копърфийлд” или не сте внимавали достатъчно. Юрая Хийп е един от основните антагонисти в романа на Чарлз Дикенс, а образът му се отличава с потайност, неискреност и подмолност. Страхотен имидж, който тогавашната банда Spice решава да присвои, и с който се превръща в толкова голяма легенда, че (може би за щастие), многократно надскача първообраза си.

My Chemical Romance

Американската рок банда е сред вечните класики на “децата на 90-те”, които вече изобщо не са деца. Тя е сформирана скоро след атентата от 11 септември, а една от пилотните й песни - "Skylines and Turnstiles" - е написана именно, за да опише чувствата, белязали това събитие.

Името на бандата идва като предложение от бас китариста Майки Уей, който по това време изкарва прехраната си, работейки в книжарница и е силно впечатлен от едно конкретно заглавие на Ървин Уелс, а именно: “Ecstasy: Three Tales of Chemical Romance”. Книгата представлява комбинация от три кратки истории, циркулиращи около темата за любовта, секса, взаимоотношенията и романтиката под въздействието на наркотични опиати.

Защо се самоубива Вирджиния Улф?

Tears for Fears

Tears for Fears е английска поп-рок банда, която ако не с друго, познавате поне с емблематичното им парче Mad World.

Името на групата е вдъхновено от вид терапия, разработена от американския психолог и психотерапевт Артур Янов. Тя се нарича “Първична терапия” и придобива огромна популярност, след като Джон Ленън става пациент на Янов през 1970 година. Конкретният цитат, на който е кръстена бандата, фигурира в книгата “Prisoners of Pain”, а членовете на Tears for Fears споделят, че всъщност огромна част от ранното им творчество е вдъхновено от идеите на Янов.

Заинтригувахте ли се вече? Защото всъщност това е само една миниатюрна част от музикалната сцена, директно повлияна от литературата. Други известни банди с имена, вдъхновени от любими книги включват:

Hawthorne Heights, кръстени (съвсем буквално) на американския ренесансов писател Натаниел Хоторн.

Photo by Fred Kearney on Unsplash

7 любими литературни класики, преследвани от закона

Judas Priest, Exodus, Genesis, Saving Abel, Avenged Sevenfold и още десетки банди от настоящето, от близкото и от далечното минало са избрали имена, които препращат към места, личности и събития, описани в Библията.

Шведската метъл банда Opeth кръщава себе си на измислен финикийски град в Южна Африка, за който четем в „Слънчевата птица“ на Уилбър Смит. В този роман името Опет е преведено като „Градът на Луната“.

Любимците ни от The Velvet Underground се вдъхновяват от Майкъл Лей и едноименната му творба, засягаща нестандартните сексуални влечения, начело със садо-мазохизма.

Междувременно, Atreyu е герой от “История без край” на Михаел Енде, Steely Dan e дилдо от романа “Голият обяд” на Бъроуз, As I Lay Dying е едноименен роман на Уилям Фокнър, Steppenwolf e произведение на Херман Хесе, a Gogol Bordello e… Ами, Гогол.

Понякога, само понякога, нещата имат склонност да са много по-яки, отколкото изглеждат на пръв поглед, а? От екипа на NewMe.bg - приятно четене и приятно слушане.

Imasmi web loading