Въгарец на кестерме, или как да обидите някого, без да ви разбере

Джим Кери в

Джим Кери в "От глупав по-глупав" (1994)

05 Февруари 2021

Ежедневието ни е тежко, комуникацията ни е напрегната, а нервите ни - изопнати като струни на укулеле. 

В тази драматична ситуация всеки от нас неизбежно се среща с необходимостта да нанесе възможно най-креативното оскърбление на близки или далечни познати - наум или на глас, според степента на драматизъм. 

Ето защо днес се връщаме към корените на диалектната българска реч и ви предлагаме списък с няколко добре забравени варварски слова: да изразите успешно богатството на емоционалния си свят.

Въгарец 

Използва се във възклицанието “Стига си мърдал, все едно имаш въгарец в… аналното отверстие!” Най-често жертвите на тази нападка са деца или подрастващи индивиди, неспособни да застанат на едно място за повече от половин секунда. Въгарецът представлява вид подкожен паразит по едрия рогат добитък - той кара животното да се държи неспокойно, да мърда, да се чеше, да се мята като съвременна поп дива и, най-общо казано, да демонстрира временна невменяемост.

Снимка на S K от Pixabay

16 обяви, които ще разбият представите ви за света

Кестерме 

Когато искате да адресирате пространствената неориентираност на някого, можете смело да изкрещите “Кво си застанал така на кестерме?!”, “Всички наопаки - ти на кестерме!” или “Заман на кестерме си се турил!”. В същия смисъл можете да използвате изразите “на чорчик”, “на карлангъч” или “на пенджек” - в зависимост от това кое от тях сте способни да произнесете. 

Зоза 

“Зоза” е дума, използвана в традиционния български изказ много преди понятието “кифла” да придобие широка популярност. Смисълът обаче е същият - зозата е разхайтено и доволно накипрено младо момиче, което се е отдало на разгул и непристойни дейности. Когато произнасяте думата “зоза”, трябва да влагате силен морален укор и да изглеждате като ощипана госпожица от времето на ранния социализъм.

Суек 

Суекът е дребен гризач, който наднича от дупката си и наблюдава околния свят в недоумение. В този ред на мисли, можете да изкрещите “Суек!” в лицето на индивид, който е малък, неопитен, нищо неподозиращ, наивен и скандален в незрелите си заблуди. 

Други анималистични обиди, които можете да употребите по адрес на неориентирани хора, включват “шиле” (обикновено шилето е “врътоглаво”), “патка в кълчища”, или “муха без глава”. 

Ако ли пък искате да наблегнете на умствената, физическа или емоционална незрялост, придържайте се към “келеш”, “пицур”, “пишлеме” или просто “дришльо”. 

Photo by Siora Photography on Unsplash

30 традиционни български изрази, преведени на английски

Гюбре 

По същество, думата “гюбре” означава тор, и е най-често отнесена към изпражненията на домашните прасета. Очевидно, можете да назовете отсрещния с подобен епитет тогава, когато поставяте под съмнение неговите морални, интелектуални или поведенчески качества. За да разнообразите изказа си, можете да завършите мисълта със синоними като “фъшкия”, “гумно” или “тафтак”. 

Шуга 

В буквален смисъл, шугата представлява заразна паразитна болест, известна още като краста. Съветът ни е да използвате епитетите “шуга бесна”, “шугав” или “шугльо”, за да адресирате човешки същества, които считате за прекалено неспокойни, напрегнати, хиперактивни, раздразнителни и безсмислено упорити в безумието си.

Цървул 

Названието “цървул” (още “калцун”, “каиш”, “туч”, “теглич” или “чобанин”) можете да използвате до адрес на личности, които квалифицирате като интелектуално или маниерно немощни. Те се отличават с аграрен тип светоглед и примитивни обноски, а особеното при тях е, че след като ги назовете с който и да е от гореизброените епитети, вероятно ще се почувстват силни и горди. 

Тюфлек 

Тюфлекът представлява дюшек от слама, който в преносен смисъл описва човек в разпуснато състояние на тялото или ума. Тюфлекът (още “плужек”, “щомба” или “тулуп”) е напълно безполезен за себе си и за обществото, но за сметка на това винаги знае по-добре от всички останали как трябва да се свършат нещата, които никога не е вършил.

Изклесяк 

Наричайки някого “изклесяк”, вие регистрирате предположението си, че неговото появяване на бял свят е било неприятна изненада за неговите родители. Косвено, вие всъщност се опитвате да загатнете, че съществуването му е напълно безсмислено, а причината за това е тоталната му липса на мозъчна дейност и отрицателния му коефициент на интелигентност.

Photo by Yuri Efremov on Unsplash

Кой литературен шедьовър си според зодията?

Гьон 

Гьонът е вид много дебела кожа, използвана в производството на колани. Обръщайки се към някого с възклицанието “Гьон!” (още “ръб”, “чвор” или “галош”), вие намеквате, че той е груб, недодялан, некомуникативен, а в най-лошия случай - откровено прост. 

Тепегьоз 

В превод от турски език, думата означава “човек с очи на темето”. Стереотипът за хората с ниско чело предполага, че те са умствено ощетени, нахални и безсрамни простаци, които сеят единствено морална разруха където и да се появят. Можете да ги наречете също така “тупан”, “чукундур”, “дурак” или “каун”. 

Онуфри 

Въпреки сравнително миловидното си звучене, обръщението “Абе, Онуфри!” предполага, че считате отсрещния за изцяло тъпоумен урод, който обикаля белия свят без цел, смисъл и призвание. Съветваме ви да се обръщате по този начин единствено към индивиди, с които нямате намерение да поддържате последващи отношения.

Галфон 

Галфонът е ограничен и невъзприемчив човек; невежа, който не вижда по-далеч от шушоните си и не е способен да асимилира нещата, които му говорите. Ако ви се е наложило по една или друга причина да общувате с галфон, няма смисъл да му съобщавате, че е такъв - той едва ли би вникнал в посланието.

Баламурник 

Баламурникът не е лош човек, той просто е тъп. В разговорната реч можете да се обръщате така към невнятни и силно безпомощни хора, които често патят от наивността си и го правят с все по-бурен плам всеки следващ път.

Цикач 

Цикачът е жалък, но не го знае. Средностатистическият цикач смята себе си за силен и мощен доминант, който владее вселената. Обикновено носи спортни екипи на сватбата си, дефекира в тях в ситуация на конфликт, а майка му му праща баница с праз по пощата. Можете да наречете “цикач” всеки, който считате за жалък плебей, с когото не желаете да имате нищо общо. 

SpongeBob SquarePants (1999)

Ако българските политици бяха анимационни герои

Дръгел 

Освен по адрес на стари автомобили с марка BMW, думата “дръгел” (още “дрънгел”) може да се употребява и по адрес на хуманоиди, които не блестят нито с външен вид, нито с каквито и да било качества. Обикновено те са вехти, окаяни и изкорубени - както физически, така и по всеки един друг начин, за който можете да помислите. 

Бунак 

Бунакът (още “ахмак” или “абдал”) е титла, с която можете да удостоите хора, които са едновременно груби, нетактични и умствено негодни. Бунакът се слави с емоционалната интелигентност на бахур, съобразителността на стрък целина и емпатията на повяхнала черна ряпа. На бунака не му пука че е бунак, точно както не му пука и за всичко останало. 

Ждрольо 

“Ждрольо” (още “льольо”) е сравнително добронамерена обида с общ характер, употребявана по адрес на хора, които определяте като некадърни и нескопосани. Ждрольото вреди най-вече на себе си, а на вас ви остава единствено да го съжалявате, защото никой не е в състояние нито да му помогне, нито да го промени. 

Рапон 

Рапонът (да, идва от “ряпа”) има нелицеприятни форми и черти - той е несъразмерен, изкорубен, нехармоничен и отблъскващ. Обикновено външният вид на рапона хармонизира напълно с вътрешния му свят - безпросветен, нелеп и безсмислен. 

Урунгел 

Урунгелът (още “батал” или “пульо”) е класическа българска обида, датираща от времената, в които беше приемливо да дискриминираш хората по външни белези. Чисто и просто, тя е употребявана по адрес на хора от всички полове, раси, религии и култури, които имат неприятен, оръфан и занемарен външен вид. 

Джофра 

Завършваме с няколко предложения, с които да се обърнете към дамите, които желаете да поругаете по една или друга причина. В местната традиция наглата, безпардонна, естетически неприемлива и морално опозорена жена може да е нарече както “джофра”, така и “пача”, “мисирка” или “бостан”.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща