Вкусно

Вкусно: Рецепта за торта отпреди 100 години

13:12, March 24, 2022 | От New Me
Снимка: Deborah Rainford/Unsplash
Ако ви се хапва нещо различно от тортите, с които обикновено изненадвате семейството или гостите си, това е за вас.

Представяме ви една рецепта за "Торта по француски" от края на 19 и началото на 20 век. Българските домакини от този период са я приготвяли често и рецептата е била включвана както в готварски книги, така и във вестници отпреди 100 години.

Торта по француски

Продукти:

175 г масло
7 яйца
захар на вкус
115 грама сурови бадеми
45 г нишесте
1 ч.л. канела
1 лимон
мармалад по избор

Приготвяне:

1. Разтопете маслото и добавете 6 жълтъка един по един, като разбивате постоянно. Прибавете захар на вкус към сместа, но не прекалявайте, защото мармаладът ще донесе допълнителна сладост към тортата.
2. Изсипете в сместа ситно нарязаните или счукани бадеми, нишестето, канелата и настърганата кора на един лимон. Разбъркайте много добре всичко.
3. В отделна купа разбийте 6 белтъка на сняг. Добавете ги към първата смес и разбъркайте, докато всички продукти се смесят.
4. Разпределете получената смес в две еднакви или сходни тави и печете на умерена фурна.
5. Изпечените блатове оставете да изстинат съвсем леко. След това върху единия блат сипете мармалад от дюли, кайсии или друго сладко по ваш вкус. Захлупете отгоре с втория блат.
7. Разбийте белтъка на 1 яйце на сняг, добавете 2 лъжици захар и сока на половин лимон. С тази смес намажете тортата само отгоре. Върнете във фурната за още 10-12 минути.

Да ви е сладко!
Imasmi web loading