Вместо да пилеете времето си, направете това

Photo by Mpho Mojapelo on Unsplash

Photo by Mpho Mojapelo on Unsplash

Автор: New Me

14 Юли 2020

Времето е единственият ресурс, който не можем да си върнем никога. Затова е наистина важно да не го пилеем безцелно. Предлагаме ви няколко стъпки, които ще ви попречат да прахосвате безценното си време и ще ви помогнат да го оползотворявате по далеч по-смислен начин.

Задайте си цели

Това е първата малка, но важна стъпка. Ако знаете къде искате да стигнете, ще ви е много по-лесно да си съставите план и да го следвате. Липсата на фокус винаги е предпоставка за хвърлянето на много енергия и време в странични занимания.

Следете часовника

След като сте определили задачите си за деня или в по-дългосрочен план, направете всичко възможно да влезете и в определени срокове за изпълнението им. Например, ако знаете, че една презентация ще ви отнеме около час съсредоточена работа, не я проточвайте във времето и не я разпокъсвайте за половин/един ден или дори повече.

Приоритети

Ако имате много задачи за деня, как ще ги изпълните и откъде ще започнете? Някои съветват да пробвате да разпределите задачите си в 4 групи:

- Важни и неотложни (например ще ви спрат телефона, ако не го платите днес)

- Важни, но търпят отлагане

- Маловажни, но не могат да се отложат (довечера сте на рожден ден на някой познат и няма как да отидете без подарък)

- Маловажни и търпят отлагане

Ако разпределите правилно задачите си според тези групи, със сигурност ще ви е по-лесно да отсеете кои са приоритетните сред тях.

Графици

Вече споменахме правилното разпределяне на времето и да не удължавате излишно задачи, които можете да отметнете доста по-бързо. Вместо за една отделна задача обаче, приложете това за целия си ден. Всички неща, които имате да свършите, включително малките почивки, паузите за кафе и обяд, трябва да са включени в графика ви според приоритетите ви и по часове. Ще видите колко по-лесно ще се случва всичко...

Записвайте си

Особено когато започнат да се струпват повече неща за вършене. Няма нищо лошо в това, даже напротив, ще ви улесни значително в ежедневието.

Струва ли си времето ви?

Както вече споменахме, времето ви наистина е безценно, така че колкото по-бързо го осъзнаете, толкова по-малко ще го пилеете. Когато решите да отделите от собственото си време за някого или нещо, първо се запитайте дали си струва. Стоенето почти всяка вечер до късно в бар носи ли ви полза и удовлетворение? Работата посред нощ за сметка на съня и почивката заслужава ли си? Свободното ви време си е само ваше, прекарвайте го така, както ще сте най-щастливи.

Не се отказвайте

За да спрете да пропилявате времето и живота си, трябва не само да имате желание, но и да покажете завидна дисциплина. Всички изброени по-горе неща са свързани с продължително усилие и изграждане на нови навици. Не се скатавайте и със сигурност няма да съжалявате - не само ще разпределяте по-добре деня си, но и ще се радвате на повече свободно време, прекарано по по-пълноценен начин.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща