Здраве

"Вредните" навици, които са супер за здравето

07:26, April 12, 2022 | От New Me
Снимка: Karina Miranda/Unsplash
Мнозина са ги заклеймили като вредни, но тези навици всъщност могат да са от полза за здравето в определени ситуации. Вижте как.

Дъвка: намалява нивата на стрес и подобрява паметта

Проучванията показват, че хората, които дъвчат дъвка, имат с 24% по-добри резултати при тестове за краткосрочна памет и 36% по-добри при дългосрочни тестове на паметта. Друго проучване доказва, че дъвката също намалява усещането за стрес, тъй като намалява нивата на хормона кортизол, който играе роля в развитието на стресови реакции.

Видео игри: подобрява способността ви да учите и да вземате решения

Бързо развиващите се видео игри с периферни изображения и събития, които се появяват внезапно, помагат на хората да вземат бързо решения и да имат подобрени реакции, както доказано проучване. Освен това бързите видео игри в реално време подобряват способността на нашия мозък да възприемаме и да учим. Въпреки това, този трик работи само с бързи екшън игри, а не с бавни, които по-скоро убиват времето.

Псуване: намалява стреса и увеличава прага на болката

Повечето хора вероятно ще се съгласят, че псуването е просто лош навик, от който трябва да се отървете. Въпреки това различни проучвания показват, че то може да намали стреса и да помогне за премахване на напрежението. Нещо повече, това може да повиши търпимостта към болката според изследване, проведено от Психологическото училище на университета в Кийл. Това е емоционално освобождаване, но ако прекалявате, ще има точно обратния ефект, да не говорим, че ще отблъсне и околните от вас.


Да бъдете разхвърляни: подобрява творческото мислене

Помниш ли как майка ти винаги ти е казвала, че да бъдеш разхвърлян е знак за дезорганизация и нулева дисциплина? Е, всъщност показва и креативността, която крием вътре. Има експеримент, направен от Катлийн Вохс и нейните колеги от Училището по мениджмънт на Университета в Минесота. Две групи от хора били поставени в подредени и разхвърляни стаи и им било казано да измислят колкото се може повече приложения за пинг-понг топки. Резултатите показали, че участниците в разхвърляното помещение дават повече творчески идеи.

Успиване: намалява инфаркти и инсулти

Хората, които се събуждат рано, обичат да обвиняват тези, които си поспиват по-дълго, че са мързеливи и немотивирани. Но това не е вярно. Ранното ставане може да е лошо за вашето здраве. Според проучване, хората, които се събуждат твърде рано, могат да развият риск от високо кръвно налягане и е вероятно да развият втвърдяване на артериите, инфаркт, инсулт и хипертония. Така че, не се колебайте да следвате тялото си и да си откраднете още малко сън!

Клюки: подпомага приятелствата и облекчава стреса  

Въпреки че клюките се смятат за злонамерен или невъзпитан навик, това също има положително влияние върху нас. Психологическите изследвания показват, че клюките подобряват нашите връзки с други хора и помагат на приятелствата. Също така намаляват нивата на стрес и тревожност. 

Взимане на студени душове: подобрява кръвообращението

Не бъдете от хората, които вярват, че от студен душ веднага ще се разболеят. Студената вода всъщност подобрява кръвообращението, предизвиква понижаване на нивата на пикочната киселина и повишава нивата на глутатион, антиоксидант, който поддържа всички останали антиоксиданти на оптимални нива. Тя също така понижава кръвното налягане, изчиства блокираните артерии и подобрява нашата имунна система. Освен това студените душове могат да насърчат загубата на тегло и да активират дейностите за изгаряне на мазнини.

Imasmi web loading