Всички сме виновни за егоцентризма си и за вярването, че сме центърът на вселената

Хоакин Финикс в

Хоакин Финикс в "Жокера" (2019)

Автор: New Me

10 Февруари 2020

На 45 години Хоакин Финикс спечели своя първи "Оскар" за мрачното си, но брилянтно превъплъщение в "Жокера". Актьор, който е оставил редица непреходни роли в киното, но преобърна света на всеки, който е гледал последния му филм.

Смущаващ, велик, разтърсващ и гениален са много малка част от думите, които можем да кажем по адрес на Финикс и "Жокера". Затова спираме да говорим и оставяме само словата на актьора.

Публикуваме речта му при вземането на наградата "Оскар", в която казва много истини, а накрая споменава брат си Ривър, починал от свръхдоза през 1993 г.

*********

Не се чувствам нещо повече от останалите номинирани или от когото и да било в тази зала, защото всички споделяме една и съща любов. Любовта към филмите. И този начин на изразяване ме дари с най-необикновения живот. Не знам къде щях да бъда без него...

Но си мисля, че най-големият дар, който е отреден на мен и на много други хора в тази индустрия, е възможността да използваме гласа си вместо онези, които нямат глас. Мисля си за много от ужасяващите проблеми, пред които сме изправени всички ние.

Мисля си, че понякога се чувстваме - или ни карат да се чувстваме, сякаш се борим за различни каузи. Но аз виждам нещо общо. Без значение дали говорим за неравенство между половете, расизъм, изконни права или правата на животните, ние олицетворяваме борбата срещу несправедливостта. 

Говорим за борбата срещу схващането, че една нация, едни хора, една раса, един пол, един вид имат правото да доминират, използват и контролират друг безнаказано. Мисля, че твърде много се отдалечихме от света на природата. Вярвам, че много от нас сме виновни за егоцентричния си мироглед и за вярването, че сме центърът на вселената.

Отиваме в света на природата и го ограбваме заради ресурсите му. Смятаме, че имаме правото да осеменим изкуствено крава, а след това да я откъснем от малкото й, въпреки че виковете и плачът й са мъчителни и няма как да бъдат объркани и неразбрани. След това взимаме млякото й, което е предназначено за нейното бебе, и го слагаме в кафето или в зърнената си закуска. 

Плашим се от идеята да променим себе си, за да не се налага да жертваме нещо, да се откажем от него. Но човешката раса е толкова изобретателна, че може да създаде и приложи системи, които ще донесат промяната и ще са в полза на всички живи същества и природата.

През целия си живот съм бил подлец и егоист. На моменти съм бил жесток и с мен не се е работело лесно, затова съм благодарен, че толкова много от вас ми дадоха втори шанс. Вярвам, че именно тогава показваме най-доброто от себе си - когато се подкрепяме взаимно. Не когато се зачеркваме един друг, заради отминали грешки, а когато си помагаме да израстнем. Когато се учим и се напътстваме към изкуплението.

Когато беше на 17, брат ми написа следния текст: "Тичай към спасението с любов и мирът ще те последва".

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща