Забави стареенето, докато се наслаждаваш на музиката

Автор: New Me

07 Ноември 2018

С напредването на годините много от нас започват да се чувстват нещастни относно начина, по който изглеждаме. Нови бръчки и линии около  очите и устните започват да се появяват всеки ден. Може да изглежда, че няма нищо, което да направим, за да спрем или поне забавим времето, но не е така.

Хиляди пъти сме говорили за ползите от упражненията, но в случая не говорим за каквото и да е упражнение. 

Ново проучване, проведено от невролози, разкрива най-ефективния начин да останете млади за по-дълго време. Те твърдят, че можете да забавите процеса на стареене с това просто упражнение. А то е...

Най-доброто упражнение за забавяне на стареенето

Разбира се, във всяка възраст е важно да останете физически активни. Грижата за физическото ви здраве не само ще удължи живота ви, но ще донесе полза и за вашето психическо здраве. Да останеш активен може също така да намали риска от деменция при по-възрастни хора.

Най-добре е да останете физически активни по начин, който е приятен за вас лично. Но невропсихолозите в това изследване са установили, че танцът е най-добрият начин да забавим стареенето. Това упражнение води до "забележими поведенчески промени по отношение на подобрения баланс", смята д-р Катрин Рехфелд, водещ автор на изследването.

Експериментът


За да изпробват своите теории, невролозите решили да изпробват ефектите на тренировките за издръжливост и танците. След това те сравняват резултатите от двата спорта. Това би определило дали танцът наистина е по-добър от гледна точка на забавяне на признаците на стареене.

Учените зад проучването са работили с 52 здрави доброволци в напреднала възраст. Те случайно разпределили доброволците както на експерименталната танцова група, така и на контролната спортна група. Спортната програма се състояла предимно от издръжливост, сила и гъвкавост. Вместо това танцовата програма се фокусира върху непрекъснато променящите се танцови практики, които трябвало да бъдат запомнени от участниците.

По време на проучването те установили, че и двете групи показват увеличение на хипокампуса. Това е областта на мозъка, която е свързана с паметта, баланса и е предразположена към възрастов спад. Танцовата група обаче показва увеличение в повече подполета на хипокампуса. Това доказва, че танцуването е по-добро при намаляването на ефекта от застаряването в сравнение с редовните упражнения за издръжливост.

Започнете да танцувате днес


Танцът е забавен и достъпен начин да останете активен. Това ще ви помогне да се чувствате физически и психически здрави във всяка възраст. Явно ще имате подобрения в паметта, баланса и движението заради това.

Обмислете да се присъедините към местна танцова школа. Можете да се запознаете с нови хора, да научите интересни танцови хореографии и да се радвате на всички предимства, свързани със забавянето на стареенето. Дори ако в момента не можете да се присъедините към класа, винаги можете да танцувате у дома. Просто си пуснете любимите песни и се забавлявайте. 

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща