Защо да пием чаша чай на ден?

Автор: New Me

01 Юни 2020

От полезни за сърцето до борба с рака, разберете какво се случва, когато започнете да пиете чай всеки ден:


Пиене на чай: зъбите ви ще са по-силни

Докато отпиването на чай през целия ден може леко да оцвети зъбите ви, може да си струва. Според проучване в Journal of Oral and Maxillofacial Pathology, зеленият чай има антибактериален ефект, който може да намали бактериите в устата ви. 

Пиене на чай: сърцето ви ще ви благодари

Противовъзпалителните свойства на чая могат да поддържат вашите кръвоносни съдове спокойни, като по-малко стрес върху сърцето ви, показва проучване от 2019 г., публикувано в списанието Clinical Nutrition. „Катехините намаляват възпалението и по този начин инхибират образуването на плака в жизненоважните артерии“, казва д-р Кури.

Пиене на чай: рискът от болестта на Алцхаймер може да намалее

Важно е да знаете ранните предупредителни знаци и да направите каквото можете, за да го предотвратите. „Зеленият чай може да ви помогне да развиете резистентност срещу стрес и потенциално болест на Алцхаймер“, казва д-р Найдуо. Полифенолите предпазват клетките от увреждане.

Пиене на чай: Сънят ви може да се подобри

Ако прекарате нощите си в безсъние, опитайте чаша билков чай - без кофеин, разбира се - преди лягане. Според проучване в изследвания за интегративна медицина, пиенето на чай може да помогне за подобряване на съня и качеството на живот при тези с леко до умерено безсъние.

Пиене на чай: Вашият метаболизъм се ускорява


„Кофеинът в чая спомага за подобряване на умствената острота, както и за повишаване на метаболизма и изгарянето на мазнини (до 100 калории на ден)“, казва д-р Кури. Просто бъдете сигурни, че не прекалявате с кофеина. Една чаша зелен чай съдържа около 40 милиграма кофеин и д-р Кури препоръчва да ограничите ежедневния си прием на кофеин до не повече от 300 до 400 милиграма. 

Пиене на чай: Може да сте изложени на по-висок риск от кървене

Пиенето на голямо количество чай всеки ден може да ви изложи на риск от кървене от незначително порязване или подутина. „Това ви прави по-податливи на натъртвания, обяснява Мишел Лий, доктор по медицина, пластичен хирург на борда в Бевърли Хилс, Калифорния. „Изисквам всички мои пациенти да спрат да пият чай две до три седмици преди операцията.“

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща