Любопитно

Защо Джейн Остин никога не се омъжва?

16:24, December 16, 2019 | От New Me

                Защо Джейн Остин никога не се омъжва?

Да надникнем в най-съкровените тайни на писателката

На 16 декември 1775 г. в Англия е родена една от най-обичаните писателки на всички времена - Джейн Остин. Макар и за отдавна отминали времена, нейните романи и разкази вълнуват и докосват най-вече женските сърца дори днес. 

И въпреки че животът и трудът на Остин вдъхновяват и могат да са само достойни за уважение, мнозина продължават да търсят отговора на един конкретен въпрос: Защо жената, създала най-красивите любовни истории, никога не се омъжва? Дали сърцето й е било разбито или пък така и не среща голямата си любов? Днес ще научите малко повече именно за личния живот на великата Джейн Остин...

Тя е родена в Стивънтън, Хемпшир, в дома на преподобния Джордж Остин и неговата съпруга Касандра. Джейн е седмото от общо осем деца, както и втората дъщеря в семейството. До края на живота си ще остане най-близка със сестра си, която също се казва Касандра, и по ирония на съдбата двете сестри ще останат неомъжени, обратно на всички персонажи в книгите на Остин. Но за това малко по-късно...

Photo by Ian Schneider on Unsplash

5 напълно грешни разбирания за любовта

Джейн Остин расте в изключително плодотворна среда - бащата насърчава обучението на децата, а майката, която била много остроумна и природно интелигентна жена, забавлявала семейството, като измисляла различни стихове и истории.

В подобна атмосфера не е чудно, че дарбата на Джейн да пише започва да се проявява още от дете. Едва на 12 години тя вече смело творяла - измисляла свои разкази и четяла на един дъх книгите от голямата библиотека на баща си. За вдъхновение в писането й служели не само най-близките, но и богатият социален живот на семейството, което редовно гостувало на роднини и приятели. 

В периода 1787 - 1793 г. тя пише внушителен брой пиеси, стихове и кратки романи. Остин обаче преминава към по-зрелия модел на писане, очаровал по-късно милиони читатели по цял свят, на 18-годишна възраст.

Вече като млада жена, Джейн Остин започва да се вълнува много по-силно от любовта, взаимоотношенията между мъжа и жената, и брака. Водеща в книгите й е и темата за брачния съюз по любов, вместо според финансовото положение и взаимната изгода. 

В обществото и времето, в които израства Джейн Остин, жена, наближаваща своите 20 години вече трябвало да се задоми, иначе можела да попадне в графата "стара мома". 

Първият й шанс да се омъжи е през 1795 г., когато среща Том Лефрой - интригуващ мъж с ирландски произход, който гостувал на роднини в Хемпшир. Между двамата бързо припламва искра и са неотлъчно един до друг по време на последвалите балове, където танцували почти винаги заедно - знак за онова време, че между двамата има по-специални отношения.

В свое писмо до Касандра Джейн дори намеква, че очаква предложение. Такова обаче най-вероятно не последва. Лефрой се връща в Ирландия, където по-късно става един от най-влиятелните съдии. А за решението му сигурно допринася и фактът, че Джейн Остин не била от заможно семейство и нямало да наследи голямо богатство. 

Нека лъжата не владее чрез мен

В миналото дъщерите не получавали парите и имотите на бащите си, това била привилегия за момчетата в рода. Съответно, ако момичетата имали зестра, тя минавала под управлението на съпрузите им. Неомъжените жени пък не можели да се издържат самостоятелно.

Това бил омагьосаният кръг на жените някога - (изгоден) брак или мизерно съществуване, друга опция общо взето нямало.

Джейн Остин не е разполагала с голяма зестра, така че в следващите години не е представлявала интересен обект на желанията на младите мъже, по това време търсещи увеличаване на имотите и богатствата си. 

Така стигаме до 1802 г. и едно неочаквано предложение за брак. Джейн и сестра й Касандра гостуват при близък приятел, когато 21-годишният му брат изненадва писателката с предложението си за брак. А още по-изненадващото е, че Джейн приема, въпреки че е близо шест години по-голяма от младежа.

Този годеж все пак просъществува само една нощ. На сутринта, явно размишлявала сериозно по въпроса, Джейн Остин разтрогва годежа си с Харис Уитър. 

Photo by Thought Catalog on Unsplash

Между редовете: Най-обичаните любовни истории

Мнозина са изумени защо изобщо приема предложението и защо така скандално за времето си след това се отказва от него. Това също има своето логично обяснение - приема го заради факта, че е била почти на 27 години, заради финансовите си перспективи и заради това, че се е почувствала поласкана от чувствата му към нея, както по-късно споделя племенницата на Джейн Остин.

И все пак обаче, в онази съдбовна нощ след предложението, Остин е трябвало да избере дали да се свърже в брак без любов, в разрез с всичките й вярвания и мечти, или да бъде благоразумна и да помисли за финансовото си бъдеще? Отговорът е ясен.

Междувременно сестра й Касандра е съсипана от своя собствена трагедия в личен план. Смъртта на годеника й разбива и нейните шансове да се задоми и да има собствено семейство. 

През 1805 г. бащата на Джейн Остин умира и трите с майка й и сестра й се местят да живеят на различни места, притиснати финансово от обстоятелствата. Това продължава до 1809 г., когато братът на Джейн им подава ръка и предлага да живеят с него. Следващите години са най-добрите за писателката, тя създава незабравимите "Гордост и предразсъдъци", "Разум и чувства", "Емма". 

Който е узрял да танцува, той е узрял и да се влюби

Така стигаме до 1817 г., когато страшната болест пресича пътя на талантливата Джейн Остин. Тогава са отдавали състоянието й на проблеми с жлъчката, но към днешна дата се смята, че е страдала от болестта на Адисон. Едва на 41 години, оставила незабравими текстове след себе си и недовършила много други, Джейн Остин угасва на 18 юли 1817 г. 

Сестра й Касандра изгаря почти всички писма между двете, като с това запазва най-съкровените тайни, мечти, болки и разочарования на Джейн Остин и й позволява да ги отнесе със себе си в гроба. Колкото до въпроса защо любимата писателка никога не се омъжва - отговорът е несподелена или невъзможна любов. Ако е искала, е можела да се омъжи и да подсигури бъдещето си, но вместо това е избрала да дочака онзи, когото ще обича вечно, или да остане сама завинаги. И ни завещава следните думи:

"Нищо не може да се сравни с нещастието да се обвържеш в брак без любов".

Imasmi web loading