Здраве

Защо е добре да имате по-малко приятели?

10:14, May 20, 2021 | От New Me

                Защо е добре да имате по-малко приятели?

Едно изследване, което може да ви изненада

Неоспорим факт е, че имаме нужда от приятели, за да сме щастливи и да се радваме на по-добро физическо и емоционално здраве. В същото време обаче нови проучвания отбелязват, че всъщност е много по-добре да имаме малко на брой приятели, вместо прекалено широк социален кръг, с който да сме ангажирани постоянно. Вижте и причините за това.

Развиваме талантите и уменията си

Когато не сме заети със събирания с приятели във всеки свободен момент, ние имаме повече време да поработим върху себе си - да развиваме уменията си, да се учим на нови неща, да надграждаме вече постигнатото от нас. Времето, прекарано насаме със себе си, е много полезно, за да бъдем креативни и да се усъвършенстваме. А това е безценно.

Опознаваме по-добре себе си

Когато имаме твърде широк кръг от познати и приятели, често се случва някой да се обиди, че не сте се виждали от прекалено дълго време. А това понякога ви лишава от време, което да използвате пълноценно за себе си. Какво имаме предвид? Когато оставате сами със себе си, вие можете да се отдадете на равносметки и да оцените ситуациите и събитията около вас, да се обърнете навътре към собствената си душевност и да разберете по-добре самите себе си. Самопознанието често е ключът към по-пълноценен живот и щастлив живот, така че не пренебрегвайте себе си заради останалите.

Някои приятели може да са токсични

Дори да не искат да ни навредят, понякога приятелите ни може да са наистина обсебващи и да се месят прекалено много в живота ни. А когато някой друг се опитва да диктува какво и как да се случва, по какъв начин да живеем и как да се държим, това вече се превръща в проблем. Не трябва ние да се нагаждаме към приятелския си кръг и да се опитваме да се впишем в очакванията и разбиранията на околните, а трябва да бъдем приемани такива, каквито сме. Всичко останало е токсично за вас и ще ви кара единствено да бягате от себе си и да се чувствате зле.

Научаваме се да взимаме решенията си сами

Страхотно е да знаем, че има при кого да отидем за съвет или да ни изслуша, когато имаме нужда. В същото време не бива да прехвърляме на приятелите си вземането на решенията по важни теми и да се чувстваме безпомощни сами. Вземете съвет, послушайте какво имат да ви кажат, но основните решения винаги трябва да са само ваши. Иначе отиваме към една стара, но много мъдра поговорка: много баби - хилаво дете.  

Imasmi web loading