Здраве

Защо е толкова полезен сокът от грейпфрут?

07:27, April 06, 2021 | От New Me

                Защо е толкова полезен сокът от грейпфрут?

И от кои болести предпазва?

Един американец получава инфаркт на всеки 43 секунди, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Сърдечните заболявания убиват хиляди в страната всяка година.

Добрата новина е, че има естествени начини за намаляване на този риск. Изследователите са открили, че чаша сок от грейпфрут ежедневно поддържа кръвоносните съдове здрави и подобрява състоянието на сърцето. Това проучване е публикувано в American Journal of Clinical Nutrition и установява, че фитохимикалите в цитрусовите плодове, известни като флавоноиди, поддържат кръвоносните съдове и подобряват кръвообращението.

Отделно, специалисти от Френския национален институт за селскостопански изследвания във Франция проучват ефектите от консумацията на сок от грейпфрут върху кръвоносните съдове при жени на възраст 50-65 години. Те били разделени на две групи - първата получавала половин литър сок от грейпфрут, който е богат на флаванони, а втората група - подобна сокова напитка, която нямала флавоноиди.

Изследователите оценяват кръвоносните съдове на участниците след 6 месеца чрез метод, който измерва гъвкавостта и еластичността на стените на артерията. Резултатите показали, че хората, които пият сок от грейпфрут, имат значително подобрение в сърдечносъдовата си система, докато другата група не е претърпяла такива промени.

Сокът от грейпфрут е здравословна напитка с уникален аромат, малко горчив или кисел вкус и множество хранителни вещества. Може да се приготви по прост начин у дома.

 

Можете също да опитате следната рецепта:

3 големи грейпфрута
1 супена лъжица джинджифилов сок
4-5 листа от мента
1 чаена лъжичка мед (по избор)

Приготвяне:

Измийте грейпфрутите и ги нарежете на две. Най-лесно ще ви е да използвате сокоизтисквачка. Настържете малко пресен джинджифил, добавете малко вода и изстискайте, за да приготвите сока от джинджифил. След това го добавете в чашата, а после сложете и листата от мента. Подсладете с мед. Оставете го в хладилника за поне един час.

Насладете се на вкуса и на ползите, които ще получите от тази напитка!

Imasmi web loading