Защо е толкова трудно да спрем да пипаме лицето си?

Автор: New Me

24 Юни 2020

Понякога искаме да контролираме нашите жестове и движения, но тъй като много от тях са неволни това може да е по-сложно от очакваното. Помислете, например, за докосването на лицето си, което е една от най-често срещаните реакции за човешкото тяло, и то минава толкова незабелязано, че може да ви изненада да разберете колко пъти го правим всеки ден.

Естествен отговор от нашите тела
Случвало ли ви се е да забележите, че когато някой спре да ви обръща пълно внимание, докато говорите, има склонност да прикрива лицата си с ръце, карайки да изглеждат отегчени? Много хора правят това през повечето време, без дори да забележат. Това е така, защото ние сме провокирани да изразяваме емоциите си чрез реакции, жестове и език на тялото.

Език на тялото: начин на изразяване на нашата култура
Използването на ръцете ни за изразяване на емоции не е просто инстинктивно нещо. Тъй като толкова много хора правят това и го виждаме навсякъде, ние сме свикнали с него. Езикът на тялото е толкова ефективен начин да кажем на другите как се чувстваме, че нашата култура и навици са го включили много лесно. Ако добавите към това факта, че ние постоянно използваме мозъка си, за да се учим един от друг в това, което е известно като учене чрез имитация, тогава всичко става по-ясно. Помислете за прозяване. Вероятно сте изпитали, че прозявката на този човек е заразна и вие също се прозявате. Това е така, защото ние сме много добри в имитирането. А сега си представете колко хора виждаме да докосват лицата им! Има много неща за имитиране точно в това.

Език на тялото при флирт
Има и друга често срещана ситуация, която ни кара да докосваме лицето си: флирт. По време на нормални дейности докосваме лицата си до 23 пъти на час, според едно проучване. Друго проучване, проведено през 1967 г. в UCLA, установи, че невербалната комуникация е доминираща, когато става дума за изразяване на емоции. А сега си представете, че сте пред онзи специален човек, който кара сърцето ви да пее ... Вероятно ще ви е трудно да не докоснете лицето или устните си. Това всъщност е нещо, което хората правят, когато харесват някого.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение нa редакцията на Newme.bg
Предишна Следваща